(Geest van Jan Wolkers?) Band of Horses “Cease to begin”


Band of Horses verraste vorig jaar met hun debuut album "Everything all the time". Band of Horses rockt en doet kwa sfeer en geluid denken aan My Morning Jacket. Ben je van dat laatste bandje een fan dan kan het niet anders of je zult je vermaken met Band of Horses.
Daar waar My Morning Jacket nog wel eens wil afdwalen in soundscapes en de melodielijn verruilt voor sfeerbeelden is het Band of Horses die veel dichter bij de klaarhelder geproduceerde rock blijft zitten. Een prachtig open geluid dat je vrijwel direct raakt. Je houdt ervan of je haat het (denk ik)!
Met dit tweede album dat de titel "Cease to begin" heeft meegekregen zetten de heren uit Seattle de lijn voort waarmee gestart zijn. Naar mijn idee is dit album zelfs een stukje toegankelijker dan hun debuut.
Een vergelijken met The Shins die ik in een andere resentie lees ontgaat me een beetje, wie het wel hoort mag het me laten weten in een reactie??!!
 
Het album opent met hun single "There is a ghost" wat direct het stevigste nummer is dat op de iets meer dan 30 minuten durende schijf staat (wel een beetje te kort eigenlijk..). Voor mij denk ik toch ook direct het prijsnummer! Pakkend en meeslepend! Na een rustig begin start de zang met "I couldn’t sleep, there is a ghost.." waarna een muur van gitaargeweld wordt opgetrokken die je doet denk aan "de muur van geluid van Phil Spector" maar dan met gitaar. Misschien is een vergelijking met Therion wel meer op zijn plaats, maar dit is toch wat ‘zachter’.
De CD kent ook wat rustigere nummers. Als album luistert het heerlijk weg alsof één groot nummer is van ruim een half uur. Het is zo voorbij.
Wie zou die ghost zijn? De geest van de afgelopen week overleden Jan Wolkers? Als dat resulteert in zulke mooie muziek is die geest van harte welkom.
De rest van de plaat is catchy en laat horen dat de groep in staat is een coherent geheel af te leveren. Nergens voelt het of de spanning eraf gaat. Het smaakt naar meer, veel meer dan de karige dertig minuten die we gekregen hebben.
 
Voor meer informatie over Band of Horses kun je clicken naar de 3FM site (leuk om daar nu naar te verwijzen ;-)) http://www.3fm.nl/page/3fm_artistbio/11180
 
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.