(Clube de Fado LIVE!) Mario Pacheco (& gasten) “Clube de Fado”


Op 7 december 2007 speelde Mario Pacheco in het kader van zijn Theatertour rond "Clube de Fado" in het Chassé Theater in Breda. In de intieme sfeer van de Finntax-telecom-zaal komt zijn virtuoze gitaarspel geweldig tot zijn recht. Een gevoel van "fado in de huiskamer" kan je maar moeilijk onderdrukken (en waarom zou je?)
Zeker doordat de eerste rijen van de zaal waren omgebouwd tot een soort restaurant waar (vooraf ingeschreven) gasten gebruik kunnen maken van een tapas-diner met wijn. Ziet er heerlijk uit, iets voor het volgende concert in februari.
Wij zitten op de eerste rij van de zal en hebben volmaakt zicht op het podium en genieten van een unieke luister en zicht ervaring over het "restaurant" naar het podium.
Het concert wordt geopend met een aantal instrumentale stukken waarop Mario Pacheco wordt begeleid door een Viola (Spaanse gitaar) speler en een Double Bass (contrabas) speler die zijn instrument met de vingers bespeeld. Een virtuoze start die geen enkele twijfel laat bestaan over de beschikbare techniek van Mario. Ook de beleiding is meer dan in orde, een gepaste stijl. Het geluid in de zaal is werkelijk fantastisch!
Tussen de composities vertelt Mario Pacheco honderd uit in zijn rustig uitgesproken (uitgesponnen) Engelse zinnen. Verduidelijkt veel van wat hij speelt. Maar had korter gemogen..vind ik. (en mijn ega trouwens ook). Maar het is ook charmant, hij is blij dat de zaal met ingehouden adem luistert. Dat past bij zijn muziek!
Instrumentaal wordt hij soms bijgestaan door Portugees Gitaar virtuosa Marta Pereira da Costa die het snelle spel van de meester prima kon bijhouden, al vindt Mario het Portugese Gitaar geen fijn instrument voor vrouwen omdat het zo moeilijk te bespelen is!

Een jong mannenstem wordt vertolkt door Rodrigo Costa Félix, zijn zoetgevooisde stem luistert een aantal prachtige liederen op en brengen deze tot grote hoogte.
Het eerste deel wordt instrumentaal afgesloten door het Trio.
Na de pauze komt de vrouwelijke verrassing van de avond. Een stem die je naar adem doet snakken verpakt in een prachtige Portugese jonge vrouw. Lina Rodrigues is haar naam. Mario zegt terrecht, denk ik, dat we nog veel van haar zullen horen. Ik zou zeggen: dat hoop ik! Ze vertokt samen met Mario als eerste van haar set een tweetal liederen die Mario Pacheco speciaal voor Amalia Rodrigues heeft geschreven maar nooit officieel zijn uitgebracht. Amalia schreef er de teksten bij en heeft demo opnamen gemaakt met Pacheco (wie heeft die?) vlak voordat ze ziek werd en uiteindelijk is overleden. Adembenemende vertolkingen, of moet ik nu zeggen originelen?!
 
Lees meer en luister naar samples op de volgende website van Club-de-fado:
http://www.clube-de-fado.com/eng/mario_pacheco.html
 
En voor iedereen die niet bij het concert aanwezig kon zijn is er de fantastische CD+DVD "Clube de Fado" dat een verslag is van zijn concerten in Portugal gehouden op 19 t/m 21 juni 2005! Bij ons in Nederland uitkomen in april 2007 bij World Connection. Echt ook dat is niet te versmaden.
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (Clube de Fado LIVE!) Mario Pacheco (& gasten) “Clube de Fado”

  1. Chenque zegt:

    Mooi een andere gepassioneerde fado-liefhebber te horen over een verrassend concert. De Portugese gitaar is een (h)eerlijk instrument, veroorzaakt een snik net als de banjo………..
     
    Chau,
    Chenque

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s