(Jazz?) Laura Lopez Castro y Don Phillippe “Inventan El Ser Feliz”


Soms vang via een aantal signalen in bladen, websites, nieuwsbrieven enz. wat op over een album dat zeer de moeite waard is om te luisteren en dus uiteindelijk kopen! Maar bij je favoriete platenzaak kunnen ze er niet aankomen. Je wilt toch eerst luisteren nietwaar? Dus je zoekt verder en laat het in je gedachten wegzakken tot je op een dag achteloos in een platenbak staat te bladeren: en daar staat dat album ineens! En nog voor een zeer gemoedelijke prijs ook. Kopen, kopen, kopen gaat er door je heen en je graaft in je herinnering naar de recensie die je gelezen hebt. Wat voor muziek was het ook alweer en wat waren de woorden? Een luisterpunt? Kan ik even luisteren of het mijn smaak wel is? Ja, dat kan! En dan loopt er bij het horen van een paar korte stukjes van dit album een weldadige rust en warmte over je heen. Je spoed je naar de kassa en je KOOPT!.
Ook na een aantal draaibeurten is het heerlijke gevoel van de album niet verdwenen, nee hoor: het is zelfs toegenomen! Geweldig plaat die je kunt blijven draaien en je laten verwennen met zijn oorstrelende klanken.
Dit album "Inventan El Ser Feliz" is niet het eerste plaatje van deze Laura Lopez Castro. Ze heeft nog een album op haar naam staan (nog niet in mijn bezit) dat volgens de kenners net iets minder is dan deze. Mijn beoordeling gaat alleen uit van het schijfje dat nu regelmatig in een van mijn CD-spelers huist.
Muziek die duidelijk zijn wortels heeft in de aucoustische jazz, maar ook in put uit de rijke historie van pop, singer-songwriters, Spaanse en Portugese muziek. De stem van Laura is zacht als engelen gezang en wordt ondersteund door de acoustische gitaar van Don Phillippe. Maar dat is niet de enige begeleiding! Op de meeste songs wordt een strijkerscombo met viool, vialo, cello en contrabas ingezet. Ook vinden we in de beleiding drums en op een aantal nummers heerlijk trompet geluid door Sebastian Studinitzky dat je verder laat wegzweven. Een vleugje piano kan je soms doen verlangen naar meer.
De songteksten zijn voornamelijk Spaanstalig (of is het Portugees?), een enkel nummer als ‘Pra dizer Adeus’ heeft een tweede couplet in het Engels. En dat klinkt ook heerlijk! Een nummer of afscheid nemen dat moet maar toch vraagt om een echt einde om echt ‘vaarwel’ te zeggen. Prachtig!
De geest van Joabim Gilberto en zijn vrouw Astrid Gilberto waren rond op dit wonderschone kleinood, het is een invloed die zich niet laat verbergen in deze klanken. Het is muziek voor de fijnproever. Muziek die je hoofd masseert en je oren als een warm kussentje omspant.
Natuurlijk is dit een album uit 2007 dat thuis had gehoord in mijn TOP40, maar pas na die samenstelling door mij is ontdekt. Och geeft toch niet? Een lijstje is maar een lijstje, nietwaar.
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (Jazz?) Laura Lopez Castro y Don Phillippe “Inventan El Ser Feliz”

 1. Chenque zegt:

   
  Klinkt als een erg interessante plaat Joost en uitgaande van de titel zijn teksten in het Spaans. Ïnventan el ser feliz" betekent "vinden het gelukkig zijn uit". Eentje voor mijn verlanglijstje denk ik.
   
  groet
  Chenque

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.