(Franse specialiteit!) Filles Fragiles


De grondlegger van deze CD is eigenlijk te vinden in de literatuur. Ronald Giphart introduceerde in zijn boek "Giph"het begrip "’Frans’ zuchtmeisje" en sindsdien weet iedereen die de term hoort wat ermee wordt bedoeld. Niet dat het iets echt nieuws is. De typisch Franse muziek gaat heel ver terug in de historie maar lijkt toch echt wel iets waar de Franse dames patent op hebben. Alhoewel: de Franse heren kunnen er in het bijzijn van de zuchtende dames ook wat van (en dat hoor je ook terug op deze puike verzamelaar).
Het fenomeen is opgepakt door Nieuwe Revue’er Guuz Hoogaerts die zich Guuzbourg noemt naar Serge Gainsbourg (natuurlijk n.a.v. het welbekende "Je t’aime moi non plus" met Jane Berkin, een nummer dat gelukkig ontbreekt! Dat zou te makkelijk zijn.)
Hij heeft een weblog http://www.fillessourires.blogspot.com/ waarop er regelmatige nieuwe input is te lezen op het gebied van de zuchtmeisjes. En dat gaat verder dan alleen de Franse dames. Ze komen overal vandaan met hun lust, verlangen, onzekerheid, schoonheid en gebroken harten.
De verzameling die hier wordt geboden kent bekende en veel minder bekende liedjes en zangeressen die duidelijk maakt dat er een kenner aan het werk is.
Reken er niet op dat het direct allemaal slaapkamer-muziek is, het tempo ligt af en toe een stuk hoger dan je zult verwachten op basis van een eerste beschrijving. Dat is niet onaangenaam maar maakt het een verzameling die je op allerlei tijden van de dag kan draaien.
En de inhoud? Die is prima in orde! Namen als Maria Celeste (van Nouvell Vague en vorig jaar een verrassende solo CD met een fenomale bonus CD), Emily Simon en een verrassende keus van Serge Gainsbourg & Jane Birkin. Maar ook heel veel onbekende namen. Je hoort dat de liedjes uit alle tijden uit de pop en chanson historie komen. Dat is lekker en maakt het afwisselend.
 
Jammer dan Carla Bruni ontbreekt, zeker nu de Franse president haar letterlijk in de armen heeft gesloten! En smaak heeft hij, dat valt niet te ontkennen. Hopelijk blijft Carla wel muziek maken, die eerste twee albums waren niet te versmaden van dit ex-fotomodel.
Ik kan al bijna niet wachten op deel 2! (of zou die er niet komen?)
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (Franse specialiteit!) Filles Fragiles

  1. Unknown zegt:

    hoi joost, prima stukje! dankjewel voor de mooie woorden! er komt inderdaad een deel 2 aan (nog voor de zomer), maar er gebeurt nog veel meer! zo komt er ook nog voor de zomer een superspeciale zuchtmeisjesavond in de Leidse schouwburg (datum volgt), en zijn er op 16 februari en op 12 april in de Nieuwe Anita in Amsterdam twee Franse dansavonden, waar de nodige meisejs zullen worden gedraaid (en gaan langskomen, Marianne Dissard die op de FF cd staat, komt spelen!!)
    houd mijn weblog in de gaten voor de details. zie ik je nog bij Jane Birkin, 1 feb in Paradiso? I\’m the dj that night.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.