((ver)Nieuw(s)(of)(d)!?) Kayak “Coming up for air”


Kayak bestaat dit jaar 35 jaar! Ton Scherpenzeel en consorten komen in dit jubileumjaar met een prachtig nieuw album. En ze komen met een vernieuwd geluid! Dat is durven en lef hebben om na zovele jaren je sound te verrijken.
De vernieuwing zit hem vooral in het naar voren schuiven van een vrouwenstem. De stem van Cindy Oudshoon. Cindy is vijf jaar geleden toegetreden tot de groep, maar tot op heden meer op de achtergrond. Gelukkig heeft deze toevoeging geen lijn naar de Gothic hoek met zich meegebracht maar is Kayak keurig in de prog-rock hoek blijven zitten. De stem van Edward Reekers is natuurlijk al jaren het stemgeluid van Kayak, nu heeft hij er een vrouwlijke parnter bij. Het is wel heel verfrissend om naar het nieuwe geluid van Kayak te luisteren!
De invloed van Ton Scherpenzeel en Pim Koopman is natuurlijk nog altijd heel groot, zij produceerden dit album. Cindy tekent meteen voor twee van vijftien composities, om haar invloed maar even te onderstrepen.
De kwaliteit van alle composities is hoog! Het album luistert heerlijk weg.
Het is vreselijk lastig om een topper of een minder nummer van het album aan te wijzen. Dat kan een zwakte zijn van dit album maar kan ook juist een sterke kant zijn. Als alle songs een beetje op hetzelfde niveau liggen en dat niveau is hoog, dan hebben we te maken met een topper. Als er een uitspringend nummer aangewezen zou moeten worden dan is er het titelnummer van dit album, maar dat is niet zozeer uit overtuiging dat die het is alswel het feit dat het een lang nummer is dat met meerdere fases werkt. Dat trekt altijd de aandacht.
Misschien dat na vele draaibeurten er nog een song komt bovendrijven. Dan zal ik dat zeker nog toevoegen aan deze recensie.
Voor nu kan ik afsluiten met de conclusie dat we te maken hebben met een lekkere Kayak plaat die voldoende afwisselend is om te blijven boeien. Hij luistert als een totaalproduct waardoor je het gevoel hebt met één stuk dat je niet los kan luisteren. Je wil het ook steeds helemaal horen. Dat is een winstpunt voor het al zoveel jaren bestaande Kayak.
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s