(Argentijnse grootmeester van de TANGO) Melingo “Maldito Tango”


Daniel Melingo is één van de belangrijkste traditionele maar ook rockmuzikanten van Argentinië, hij woont / werkt in Buenos Aires. Toch hebben wij hier nog maar weinig van deze man gehoord in het verleden. Hij maakt al zo’n veertig (40) jaar muziek. Maar met onze Maxima aan de zijde van onze kroonprins is de belangstelling voor muziek uit Argentinië natuurlijk wel toegenomen. Gelukkig maar kan ik zeggen als je naar dit fantastische album luisterd!. (Ik heb direct het vorige album ook maar besteld..)
Ik lees op het web dat Melingo een mythische figuur in de rockscene van Buenos Aires is. Zijn muziekcarrière begon bij rockgroepen, maar meer dan veertig jaar geleden richtte hij zich helemaal op de milonga en de tango.
Melingo is de punkfiguur onder de tangomuzikanten en wordt gezien als de her-uitvinder van de traditionele tangosong. Met zichtbare bezieling maakt hij zich de tango eigen en blaast het stof er van af. Hij blijft weliswaar trouw aan het klassieke gebruik van instrumenten in de tango: viool, bandoneon, gitaar, zingende zaag en contrabas. Zijn tango’s bruisen, glijen en trekken. Echt een overdaad aan schoonheid, liefde en vrolijkheid, puurheid en vuurigheid. Zo schijnt Melingo zelf ook te zijn, ondanks zijn inmiddels wat hogere leeftijd.
Dit album is verkrijgbaar in een limited edition met 3D hoes. Prachtig om te zien. Maar wat erin zit is nog veel mooier. Vanaf de eerste noten weet je dat te maken hebt met een Argentijns werkstuk door de tonen van de bandoneon (wij Nederlands herkennen het direct van de stukken van Karel Kraaijenhof). Maar laat je niet de luren leggen door de eenvoud van het openingsnummer. De diepere lagen volgen nog.
Daniël Melingo is gezegend met een donkere, ruwe stem met veel diepte. Een ontdekkingsreis door zijn meestal zelf geschreven en/of tesamen gecomponeerde tangos is een lust voor het oor. Luister naar zijn songs, sluit te ogen en laat je fantasie de vrije loop. Je ziet dan de meest wonderlijke taferelen op de meest uiteenlopende schilderachtige plaatsen in de wereld.
Mijn favoriete nummer van de CD: Cuando la tarde se inclina.
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (Argentijnse grootmeester van de TANGO) Melingo “Maldito Tango”

  1. Chenque zegt:

    Daniel Melingo is een hele originele artiest die veel dingen heeft gedaan met andere Argentijnse goden zoals Andrés Calamaro en Vicentíco. Zijn teksten zijn heel bijzondern en zijn mooiste nummer vind ik Narigón (= grote neus).
    groet,
    Chenque

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.