(CUBA niet alleen Son & Salsa maar ook Pop/Rock) Moneda Dura “Alma Sin Bolsillos”


Een (muzikale) ontdekkingsreis door Cuba is leerzaal, verhelderend, mooi, indrukwekkend en heerlijk! Ik geef even een kort lesje Cubaanse heerlijkheden in pop/rock en een aanrader op gebied van moderne salsa. Genieten voor de liefhebber!
 
Moneda Dura "Alma Sin Bolsillos"
 
 
Modena Dura is een pop/rock band rond de persoon van Nassiry Lugo die ook alle composities voor zijn rekening neemt. De band rockt stevig in het popidioom. De zang is lekker puntig waar het de rocknummers betreft. Naast de uptempo songs kent het album ook een paar uitstekende ballads. Het prijsnummer als het gaat om de ballads wordt weggehaald door de song "Al sudeste". Een song die je helemaal on de huid kruipt.
Voor mij is dit album het beste niet Son/Salsa album dat ik heb meegenomen uit Cuba. 
 
Buena Fe "Presagios "
Buena Fe is een duo dat al een album of vier op zijn naam heeft staan. Ik heb het eerste gekocht en deze laatste. Ze zijn in de tussentijds gegroeid kan ik concluderen. De heren maken een heerlijk lichtverteerbare popmuziek.
Ook bij herhaalde beluistering gaat dit niet vervelen. Dat is wel eens anders bij een gewoon pop-album.
 
Edesio "Cubatronix"
 
 
Voor de broodnodige Cubaanse Drum ’n Base is Cubatronix een aangename versnapering. De wondere vermenging van een Son-stem van Adriano Rodriguez en de moderne klanken van Edesio Alejandro. Een prachtige mix die je vooral bij een tweede beluistering pas zijn schoonheid laat zien.
Het lijkt een niet te versmelten set aan ingredienten maar het werkt uit in een wonderwel samenspel.
 
Aceituna Sin Hueso "Marginales.com"
 
 
Muziek gezongen door en dame is lastig te vinden in de pop/rock hoek. Met Aceintuna Sin Hueso heb ik er toch een gevonden. Hier bevindt zich zelfs een Engelstalig nummer op de CD in de vorm van "Don’t let me down".
Lekker lichtverteerbare pop met vrouwestem. 
 
Amaray "Amaray"
 
 
Amaray zal de jonge vrouwe harten in Cuba sneller doen kloppen. Een mooie jonge die ook nog eens gezegend is met een prachtige zachte stem. Als je de CD een paar keer tot je neemt moet je bovendien concluderen dat deze Ricardo Amaray ook nog eens een begenadigd song-schrijver is.
Niet een album dat bol staat van de vernieuwing maar wel een aangename luisterervaring die het verdient ook buiten Cuba gehoord te worden.
 
William Vivanco "La Isla Milagrosa"
 
 
William Vivanco smelt salsa en pop samen tot een Cubaanse coctail van deze tijd. Tussen de son/salsa en de pop/rock van Cuba een pareltje dat echt overeind weet te blijven door zijn eigenwijsheid.
 
(Ricardo Leyva y) Sur Caribe "Credenciales"
 
Op 17 april j.l. speelde Sur Caribe met in de hoofdrol de zanger, leider, producer en componist (van de meeste songs) Ricardo Leyva in de Casa de Musica (Mira Mar) in Havana. Wij waren daar bij! Een zinderend uur speelden zij met hun 14-koppige band de zaal plat met hun coctail van Salsa-ritmes. Ricardo is een charismatische leider van de band die niet alleen de touwtjes van de band stevig in handen heeft maar ook het publiek weet te boeien.
Sur Caribe is een van de "hotste" bands van Cuba van dit moment. Ricardo Leyva (geboren in Santiago de Cuba en nu levend in Havana) wordt legendarisch genoemd!
Het ook tijdens dat optreden gespeelde "Aronzo de la conga" staat op de CD "Credenciales" met de kenmerkende zang van Ricardo Leyva (beetje nasale stem). Een nummer dat een geheide zomerhit zou kunnen zijn/worden. Ook voor Nederland een aanrader om eens wat aandacht te geven. Feitelijk dateerd het album al uit 2005, maar in Cuba duurt alles langer voordat het naar buiten komt. Het klinkt allerminst gedateerd….. Ik heb overigens geen albums uit 2008 kunnen ontdekken in de kleine winkeltjes die ik bezocht heb. Het nieuwste komt uit 2007. Maar och, wat is tijd…..
Voor iedereen die eens lekkere Salsa wil horen is Sur Caribe een echte aanrader!
 
 
Inmiddels heb ik een site gevonden waar je veel van de Cubaanse CD’s kan kopen voor een redelijke prijs: www.discuba.com
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s