(*****) Fleet Foxes “Fleet Foxes”


Wie kan er momenteel eigenlijk nog wel om de Fleet Foxes heen!
Een paar weken geleden verrasten ze ons met hun EP "Sun Giant", vijf songs (geen daarvan dubbelt daarvan op dit album) die een enorme honger naar meer opriepen! Nu is er het volledige debuut album van dit quintet uit Seattle. Een dijk van een plaat. Iedere recensent is verschrikkelijk lovend over dit plaatje. Ik kan niet anders dan me daarbij aansluiten.
Fleet Foxes roept direct herinneringen op aan The Beach Boys, Neil Young en My Morning Jacket. Vooral die laatste band heeft een aardig stempel gedrukt op de sound van Fleet Foxes. De songs zijn allen verfrissend en lekker. Was er op de EP in vorm van het acoustische nummer waarmee de EP start nog een song die uit de toon viel. Op dit eerst volwaardige album lijkt alles te passen. Het is als goedzittend maatpak. Een album dat je de hele zomer niet meer los zal laten.
De Volkskrant maakt vergelijkingen naar Fairport Convention en David Crosby. Na herhaalde beluistering en ook even wat albums van voornoemde artiesten moeten de recensent gelijk geven. Ik hoor het er ook wel in.
Wat vooral overeind blijft na vergelijkingen met andere artiesten is dat Fleet Foxes gewoon een ijzersterk album heeft afgeleverd met prachtige liedjes die zeker uit een traditie komen. Een traditie die eer wordt aangedaan zonder een kopie te zijn van wat dan ook. Deze band heeft genoeg eigens in de mix gestopt om herkent en erkent te worden.
De leider, zanger en componist van de band is Robin Pecknold. Hij tekent voor alle composities op EP en ook dit debuut album. Zijn zoete, warme en ijle stem doet het meeste denken aan My Morning Jacket zanger Jim James. Maar Band of Horses zanger Ben Bridwell komt voor in de vergelijking. In de toekomst zullen wellicht groepen en zangers vergeleken worden met Fleet Foxes. Maar zover is het nog (net) niet.
Liedjes gaan noemen van die elf songs tellende album doet direct onrecht aan bij die songs die niet genoemd worden. Er is gewoon geen zwak liedje te bespeuren. Het is een echte vijf sterren plaat!
Hij staat voorlopig vast op één in mijn jaarlijsje van 2008.
Als je toch naar je platelaar loopt: neem die EP direct ook maar mee. Dan heb je een soort "deluxe edition". Een toetje of voorafje zal er zeker ingaan!
 
 
 
PS: En ze zijn nog lekker goedkoop ook! 12,90 voor het album en 6,90 voor de EP. Goed gedaan Maarten! (Sounds Tilburg) En nog bedankt voor de tip toen de EP uitkwam.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s