(gevarieerde tweede) Elliott Brood “Mountain Meadows”


Het trio Elliott Brood beweegt zich ergens tussen Palace Brother, William Oldham, 16 Horsepower en Woven Hand in met zijn muziek. Elliott Brood debuteerde in 2005 met hun prachtige country album "Ambassador". Inmiddels heeft dit album de uitverkoopbakken bereikt. Gebrek aan succes en waardering liggen daaraan ten grondslag. De critici waren het er over eens dat "Ambassador" beter verdiende. Het platen kopende publiek besliste anders. Dat gebeurd vaker, helaas. Wellicht dat later de erkenning als nog volgt?
Met "Mountain Meadows" gaat Elliott Brood in de eerste helft van het album in ieder geval een heel andere kant op dan de akoestische gitaren en banjo’s die vooral de stijlkenmerken waren van het eerste album. Denk nou niet dat dat verdwenen is, even geduld.
"Mountain Meadows" gaat van start met (country)rockende gitaren en een tempo dat een behoorlijk stuk hoger ligt dan we zouden verwachten. Het duurt een paar draaibeurten voordat je je verwachten hebt aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. Er zijn dus niet alleen akoustische gitaren meer! In de songs die volgen komen al snel de elementen van het eerste album naar boven drijven als de banjo maar het tempo blijft vooral in de eerste helft van het album vrij hoog liggen.
Pas bij de song "Notes" gaat het gas er weer af en komen wet terug bij geluid dat we zijn waarderen bij "Ambassador". Het maakt dit album lekker afwisselend. De bijtende en uptempo kant van Elliott Brood is na een paar draaibeurten eigenlijk heel lekker te noemen.
Zelf heeft het trio Elliott Brood het album ingedeeld in vier delen. Ik heb zelf nog niet kunnen doorgronden wat de samenhang is van de songs in de delen. Daarvoor is nadere bestudering nodig van de teksten van de songs denk ik. Zelf zie ik een tweedeling zoals beschreven. Het tweede deel zal vooral de liefhebbers van het debuut direct aanspreken. Voor het eerste deel is luisterinspanning en luisterervaring nodig. Maar als je dat achter de rug hebt ga je de waarde van dit niet te versmaden tweede album van een heel bijzondere groep ervaren.
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.