(Wie? Ayo? JA!) Ayo “Gravity at last”


Ayo debuteerde in 2006 met haar album "Joyful" en werd in betrekkelijk kleine kring erg gewaardeerd. Breekbaar met voornamelijk akoestische gitaar begeleiding zoals het een singer-songwriter betaamd betrad ze de weg naar bekendheid. Haar vader heeft het Nigeriaanse bloed in de aderen, haar moeder komt uit een zigeuner gezin, geboren in Keulen, Duitsland en tegenwoordig deelt ze haar tijd tussen Parijs en New York.
Met "Gravity at last" verlaat Ayo het akoestische werkterrein. Al bij het openingsnummer  ‘I am not afraid’ weet je dat je met een herboren Ayo te maken hebt (mits je haar eerste album niet gemist hebt). Krachtig zet ze haar eerste statement neer van deze heel afwissellende plaat. Ze laat je geen moment om je te vervelen.
Met ‘Maybe (Ayo blues)’ gaat ze even het blues pad op, en ook dat doet ze niet onverdienstelijk. De baslijnen en het basgeluid roept herinneringen op aan Gail Ann Dorsey.
Het handelsmerk van Ayo blijft haar stem en de sterke composities waarop we getracteerd worden. Dat deze dame niet meer in één hokje gestopt wil worden is duidelijk met de verscheidenheid aan stijlen. Met ‘Lonely’ zet ze duidelijk met reggae doorspekt nummer neer, waarin je bijna het gevoel het dat Sly & Robbie achter de ritme sectie zitten.
Echt excelleren doet Ayo in de gevoelige nummers. Het prijsnummer van dit album is wat mij betreft ‘Better days’ met Ayo op piana en begeleiding van viool en cello. Kippenvel gewoon! Dit zou zo aan het eind van het jaar een hit moeten kunnen worden!
Met het lieflijk klinkende ‘Mother’ wordt de relatie met (haar?) moeder aan de kaak gesteld. Wel houden van maar dat is omdat het een moeder is, maar toch afstand omdat de duivel ertussen zit en geen vertrouwen heerst. De uitroepen ‘stay away, stay away, stay away from me’ zeggen genoeg over de moeilijke relatie.
In het officiële slotnummer ‘Thank you’ zingt Jerry Lawson (The Persuansions) mee voordat we naar de toegift gaan met de akoestische versie van ‘Sometimes’ dat klinkt zoals we Ayo kennen van haar debuut.
Het wordt tijd dat deze dame wat meer aandacht krijgt in de media. Want volgens mij is dit album nog niet eens breed verkrijgbaar in de lage landen, ik bracht het kleinood mee uit Zwitserland waar ze vorige maand ook rondtoerde. Het album verdient echt beter!
Wil je haar live zien binnenkort dan moet je in januari en februari naar Frankrijk en in februari vervolgt ze haar toer door Polen. Kan ze dan ook niet even Nederland aandoen als ze toch ‘in de buurt’ is?
Luister naar haar muziek op haar myspace site: www.myspace.com/ayo
Of ga naar haar officiële website: www.ayomusic.com
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (Wie? Ayo? JA!) Ayo “Gravity at last”

  1. Rolf zegt:

    Joost mag het weten? Joost weet het en heeft gelijk. Ik heb de cd al eerder voor zowel mijn blog (http://rolffinders.web-log.nl) als voor BN/DeStem (www.bndestem.nl), de krant waarvoor ik werk, besproken. Ayo is een parel, Gravity at Last een briljante cd. Wereldtop!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s