(2008 oogst) Willard Grant Conspiracy – “Bear Witness” & “Pilgrim road”


Willard Grant Conspiracy draait inmiddels al weer een behoorlijk aantal jaren mee in het alternatieve pop/rock indierock/americana circuit. Ja, probeer deze groep c.q. samenwerkingsverband maar eens in een hokje te stoppen.
De centrale man van Willard Grant Conspiracy is Robert Fisher. Hij bepaald wie er nog meer spelen in de band en op de cd. Soms bestaat het gezelschap uit zo’n 36 (!) man die virtueel de band vormen tijdens het ontstaansproces van een cd. Zo werkte er een grote groep muzikanten mee op het eerder dit jaar verschenen (geweldige) album "Pilgrim road". Tja, je kan niet altijd aan alle moois direct aandacht besteden op je weblog.
Nu we tegen het einde van dit jaar getracteerd worden op een prachtig document in vorm van een dvd en cd onder de titel "Bear Witness" is het tijd om even recht te zetten wat de site niet heeft gehaald.
Maar eerst over "Bear Witness" een dvd met prachtige opnamen van het Rockpalast-crossroads opnamen van 25 maart 2004 en een cd met radio opnamen voor Radio Bremen op 8 april 2006. Beide opnamen zijn zeer de moeite waard en schetsen een goed beeld van de band zoals die al jaren de ene mooie plaat na de andere weet af te leveren. Helaas zonder erg breed bekend te worden in de muziek scene.
Beide opnamen zijn opgenomen met dezelfde bandsetting van een zesmansformatie. Ze klinken warm en doorleefd. De setlist zijn verschillend en vullen elkaar dus lekker aan. De beelden bij het Rockpalast concert zijn zoals we van Rockpalast gewend zijn. Warm een band in beeld die kwalitatief hoogstaande muziek brengen. Jammer dat we zoveel jaren hebben moeten wachten voordat we deze beelden en geluid tot ons kunnen nemen. Inmiddels is Willard Grant Conspiracy weer een stap verder.
Zo komen we het bij het eerder verschenen prachtige album "Pilgrim road". Dit album klinkt alsof het is opgenomen met een compleet orkest. Voor liefhebbers van doorwrochte Americana songs is er weer veel te snoepen van deze bart met heerlijke donkerbruine stem. Hij weet zijn eigen composities door een samenwerking met muzikanten van over de hele wereld een breed geluidsspectrum mee te geven dat niets af doet aan de subtiliteit die je aantreft in de uitvoering. Het is prachtig open geproduceerd waardoor je veel details en geluidjes kan waarnemen.
Willard Grant Conspiracy loopt met "Pilgrim road" wat verder weg van het rock idioom wat je op de liveregistraties nog goed hoort. Daar hoor je een viool zelfs rocken! De algehele indruk van "Pilgrim road" is vloeiender. Zeg maar vloeibare muziek.
Al bij het openingsnummer pakt Robert Fisher je in, als je er gevoelig voor bent, met ‘Lost Hours’. Piano begeleiding, blazers, strijkers en de warme stem van Robert Fisher. Dit is stemming waarin Willard Grant Conspiracy de weg naar "Pilgrim road" inzet. Hier en daar spirituele invloeden kunnen ons nauwelijks ontgaan met "The Great Deciever" en "Jerusalem Bells". Verwijzingen te over. Wellicht een mooi album om met de komende kerstdagen extra te draaien. Al vind ik het een album dat het verdient veel vaker en niet verbonden aan de kerst geluisterd te worden.
Kijk en luister voor meer informatie op: www.willardgrantconspiracy.com
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s