(Wereldtop LIVE) Buena Vista Social Club at Carnegie Hall


Zo’n elf jaar geleden werd de muziekwereld veranderd toen Ry Cooder de Cubaanse muziek aan het wereldpubliek voorschotelde met de door hem met zorg samengestelde band Buena Vista Socical Club. Allemaal rasmuzikanten die op door socialisme overheerste eiland Cuba al lang hun sporen hadden verdient. Maar door de geslotenheid tot dan toe van het eiland bereikte deze prachtige klanken maar zelden landen buiten het gebied.
De beste muzikanten en de beste liedjes van het verleden werden verzameld. Onder de hoede van Ry Cooder en zoon werden deze liedjes vastgelegd voor het nageslacht. Dit alles gebeurde zonder al te veel in de openbaarheid te treden. De zoektocht over Cuba van Ry Cooder nam ook enige tijd in beslag. Al snel na het uitkomen van het album bleek dat er een groot publiek door aangetrokken werd en het album groeide dan ookal snel uit tot een mega succes! Bij een dergelijk succes hoort ook een toernee.
En op tournee zijn deze ‘oude van dagen’ zeker geweest! De hele wereld zijn ze rond gereisd. Ook Nederland hebben ze tweemaal opgetreden (één van die twee optredens heb ik mogen bezoeken!). Zo’n concert is een werkelijke belevenis en staat voor altijd in je geheugen gegrifd. Een van die optredens is nu vastgelegd/uitgebracht op CD. Voor iedereen die erbij is geweest of op een van de concerten is geweest een absolute must. De heren spelen de sterren van de hemel om de sterren op aarde te zijn. Natuurlijk is het volledige album wat ze in de studio opnamen paraat, maar de uitvoeringen zijn weergaloos en zo’n elf jaar later geven ze je weer een nieuwe dimensie en een andere plaat om uit de kast te halen. Een andere recensent schreef dat dit wel eens het mooiste wereld-live-album allertijden zou kunnen zijn. Tja, ik weet geen live-album van een wereldmuziek artiest die hier in de schuduw kan staan, maar ik zal nog eens nadenken.
Nu we dit jaar zelf in Cuba geweest zijn en aan het graf hebben gestaan van Ibrahim Ferrer schiet je natuurlijk helemaal vol als je deze man "Dos Gardenias" hoort zingen. Werkelijk schitterend en vol met gevoel, niemand kan het hem nadoen. Herinneringen aan zijn optreden in Carré, solo een paar jaar na de groepsoptredens is net zo legendarisch. Het terugdenken aan het solo optreden van Compay Segundo dat we ooit in Tilburg zagen is natuurlijk niet minder mooi. Toen dik in de negentig wist deze man het publiek net als in de groep Buena Vista Social Club om zijn elegante vinger te winden en iedere vrouw nog even vrivool te benaderen als toen hij in zijn jonge jaren was.
Dit live-document uit Carnigie Hall kan prima als alternatief voor de grijsgedraaide studioplaat weer zo’n tien jaar mee om genieten. Wanneer komt dit album op DVD uit? Dat willen we toch eigenlijk? De film van destijds van Wim Wenders is leuk maar geen concert registratie, daar zien we maar kleine stukjes.
Overigens is de eerste foto in het boekje gemaakt op de avond in Amsterdam in Carré toen wij boven in de zaal zaten te genieten.
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.