(Jazz!!) Madeleine Peyroux “Bare Bones”


Tja, alweer een dame als tip van de week! Ik kan niet om deze dame heen en wil dat dan ook niet. Het is niet zo dat bands of heren geen mooie muziek brengen deze weken. Maar de prestaties van de dames zijn van die hoogte dat ze toch voorrang hebben gekregen. Wellicht later deze week nog een kijkje in de prestaties van een bandje of een heer. Voor nu toch vooral aandacht voor dit niet te versmaden glimmende schijfje.
Madeleine Peyroux verraste in 2004 iedere gevoelige muziekliefhebber met het fantastische en tijdloze "Careless Love". De verrassing was des te groter toen bleek dat het ook een commercieel succes werd! De angst dat deze tedere artieste door de commercie te strak omarmd zou worden en daardoor minder mooie muziek zou maken greep de muziekliefhebber dan ook naar de keel. Gelukkig was Madeleine Peyroux het zelf die zich vakkundig wist af te schermen en vooral niet gek lied maken door alle aandacht. Ze was daar zelf ook nogal bang voor.
Met "Bare Bones" maakt deze jazzy zangeres, die steeds meer op Billie Holiday gaat lijken, weer een enorme stap voorwaards. Waren de vorige albums altijd een mengeling van standaard werken, covers en een enkele eigen compositie, nu heeft ze iedere song van dit elf nummers tellende album zelf geschreven met of zonder hulp van vrienden en collega muzikanten. Een van de in het oog springende medecomponisten is Walter Becker die we nog kennen van Steely Dan. Gezien het geluid van Madeleine Peyroux platen is het niet gek dat hij zich aangetrokken voelt tot de muziek van deze dame. De composities hebben dan ook een vleugje Steely Dan mee gekregen. Luister in dat kader naar ‘Bare Bones’ (het titelnummer) en ‘You Can’t Do Me’ en je hoort er een beetje Dan in het eigen geluid van Madeleine Peyroux.
Er is slechts één composistie waar Madeleine geen hulp c.q. aanvulling heeft gekregen in het componeren, ‘I Must Be Saved’, maar dat toont alleen maar aan dat ze het ook prima helemaal op eigen kracht had gekunt. Deze dame verrijkt langzaam maar zeker zelf het standaard repertoire van de jazz. Het zal niet lang duren of zij zal worden gecovered om niet steeds het uitgekouwde materiaal te hoeven gebruiken.
We mogen inmiddels deze dame rekenen tot een van de groten van de hedendaagse vocal jazz. Toch krijgt ze ook aandacht in de alternatieve pop/rock hoek terwijl ze daar kwa muziek toch behoorlijk ver van is afgeweken/afgedwaald.
 
 
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.