(Braziliaanse (her-)ontdekking) Joyce “Visions of Dawn”


Joyce is een in Brazilië zeer bekend artieste die reeds zo’n veertig albums op haar naam heeft staan. Voor velen zal zal (nog) onbekend zijn. Ze opereert doorgaans in de Acid-Jazz/Folk hoek.
Dit album "Visions of Dawn" werd opgenomen in 1976 (! Ja, geen tikfout) maar is nu pas verschenen. De opnames vonden plaats in Parijs met de toen 28 jarige Joyce op gitaar en natuurlijk zang samen met muzikanten Nana Vasconcelos (percussion) en Mauricio Maestro (electric bass, vocals, guitar and producer) en zijn 33 (!) op de plank blijven liggen. Niet dat een aantal songs van het album niet in de loop der jaren zijn weg gevonden hebben naar het publiek in andere uitvoeringen van Joyce. Zo zijn de songs ‘Banana’ en ‘Clareana’ zelfs grote hits geweest in Brazilië. Maar nu zijn ze in de originele opnames en bezetting beschikbaar op een album dat in de loop der jaren helemaal niets aan actualiteit heeft verloren. Als je het niet weet dan is het net of je naar een gloednieuw, dit jaar opgenomen, album zit te luisteren. En zo moeten we dit geweldige album dan ook beoordelen! Het heeft nu eenmaal niet eerder het levenslicht mogen zien.
Met de eerste zonnestralen van de lente op de huid doen de klanten van Joyce op dit "Visions of Dawn" verlangen naar lange zomer avonden. Met een drankje in de late zon of in ochtend bij de eerste ochtend douw luisteren naar de heerlijke gitaar en zang van Joyce. Haar stem voelt fluweelzacht aan. De manier van zingen is een beetje psychedelisch. De bezetting de band is traditioneel, de resultaten van het samenspel is van een betoverende schoonheid.
Een artieste als Ceumar die we nog onlangs in Nederland mochten bewonderen heeft zeker heel goed geluisterd naar deze Joyce, mag ik nu wel concluderen. Dat is niet verwonderlijk daar ze beiden sterk bij de wortels van de Braziliaanse muziek blijven.
Geniet met volle teugen en verwacht net als ik de zomer op korte termijn! (zeker als we dit soort muziek gaan draaien moet het toch sneller gaan? Niet dan?)
Meer informatie over Joyce: http://en.wikipedia.org/wiki/Joyce_(singer)
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s