(Soul+Blues+Gospel) Shiner Twins + Jim Byrnes & The Sojournes Live in de Roepaen te Ottersum – 1 mei 2009


Hoeveel goede muziek kan je aan op één avond! Veel, heeeeeel veel.
Prestitieus aangekondigd als het hoogtepunt van het voorseizoen in de Roepaen staan op 1 mei j.l. de Nederlandse formatie Shiner Twins en Canadese formatie rond Jim Byrnes op het podium van de ‘Nachtclub’. Met een groot aantal bezoekers binnen is het al snel te warm en gaat het raam open van de club.
Shiner Twins spelen vanavond als duo Jack Hustinx en Richard van Bergen en mogen de zaal opwarmen voor Jim Byrnes. Ook een van hun inspirators. Zo zegt Richard bij aanvang van het gloedvolle "You better believe" dat ze beiden na het horen van het vorige album van Jim, "House of Refuge", zoiets hadden van ‘Wow, die willen we live zien, en nu staan we in zijn voorprogramma. There must be a lord somewhere’. Dat opwarmen van de zaal lukt het duo uitstekend! De verwachtingen waren dan ook hoog na hun schitterende tweede plaat "Southern Belles" (zie mijn recensie van dat album op 13 jan. jl.). Het meest aangrijpende nummer is het liedje dat Richard en Jack samen schreven op de avond na de uitvaart van een goede vriend van Jack. "Somebody Waiting" grijpt iedereen naar de keel, voor velen een herkenbaar fenomeen om een vriend en leeftijdsgenoot te verliezen (hoe toepasselijk kan het soms zijn!).
Na zo’n veertigminuten is het voorprogramma toch echt voorbij. Iedereen kan in even de benen strekken en een drankje halen bij bar. De Roepaen is opgewarmd!
 
Meer foto’s: klik hier
 
Het optreden van Jim Byrnes gaat van start met zijn band en het driemanschap The Sojournes die met "Hold On" de direct de toon neerzetten van de coctail die we kunnen verwachten de rest van de avond. Wat een soul, blues en gospel hebben die mannen in de aderen stromen. Het spelplezier spat daarbij direct van het podium. The Sojournes zingen zoals je dat alleen van een zwart mannen gospel trio kan horen. Op een of andere manier kunnen wij blanken een dergelijke sfeer niet neerzetten. De band met meester gitarist Steve Dawson (want zo zal hij zich vanavond ontpoppen), bassist Keith Lowe en helemaal weggedrukt in zijn drumkit Jef Higges zetten een rotsvast fundament neer voor elke song die ons wordt toegezongen. Na een eerste set blues-gospels, afgesloten met het Curtis Mayfield nummer "People get ready",  is het Jim Byrnes die gewapend met "My Walking Stick" (de titel van zijn nieuwste album) en voor hem onontbeerlijk gezien zijn moeilijke lopen (opgelopen na een auto ongeluk) het podium om het gezelschap compleet te maken. Met applaus neemt hij plaats op kruk om ons te verrassen met een optreden van een dikke twee uur. Aangekondigd door The Sojournes zet James T Byrnes "Run On" en neemt vloeiend de leiding van gezelschap over. Met zijn rouwe hese stem en gevoelige, rake gitaarspel laat hij direct zien wat zijn talenten en troeven zijn. Het snelle gitaarspel laat hij over aan Steve Dawson die werkelijk de sterren van de hemel pluk op diverse soorten gitaren.
Jim Byrnes introduceert ieder compositie die hij uit het rijke verleden van soul, blues en gospel voor ons brengt. Liedjes van bekende en minder bekende liedjesschrijvers. Maar altijd van een kwaliteit die prima past in het geluidsbeeld dat Jim Byrnes met band neer weet te zetten. Hij trekt ieder liedje perfect naar zich toe. Ze zingt hij het door Irving Berlin geschreven titelnummer van zijn nieuwe cd "My Walking Stick" zodat je af en toe nog de trompet dreigt te horen van Louis Armstrong in de stem van Jim Byrnes. Toch is het veel meer blues dan het origineel (?) is geweest. We horen composities van Jimmy Reed, Mississippi Sheiks, Little Milton Campbell, JW Alexander en ook een aantal zeer onbekend gebleven songsmeden. Allen in een uitvoering waar de schrijvers zeker blij mee zouden zijn geweest.
De zangers van de The Sojournes krijgen even rust terwijl de band verder speelt samen met Jim Byrnes.
Het Jimmy Reed nummer "Baby, don’t you know that I love you" is een van de vele hoogtepunten van de avond. Natuurlijk mag een Robert Johnson nummer niet ontbreken op zo’n avond. "Last Fair Deal Gone Down" wordt wervelend neergezet. Jim Byrnes en Steve Dawson soleren beiden in deze uitvoering van het laatste nummer dat Robert Johnson ooit opnam in 1937.
"Running out of time" is een van de weinig eigen composities van Jim Byrnes zelf die ten gehore wordt gebracht. Maar wat een pracht song! En misschien wel waar voor deze artiest die naast een acteer carriere, nu in de muziek zijn hoogtepunt en meest bevlogen periode meemaakt. Laten we hopen dat we nog heel lang van zijn prachtige muziek mogen genieten.
Na de zuivere blues worden The Sojoneurs weer op het podium geroepen en wordt er afgesloten met een warme set waarin weer alle aspecten van de soul, blues en gospel mogen zegenvieren. Een staande ovatie wacht de band als zij hun laatste nummer van het hoofdprogramma hebben gespeeld. Een mooie set aan toegiften, met o.a. "Together Again", is ons deel, terwijl Jim Byrnes daarvoor al op het podium blijft, het applaus lauterend ontvangend.
Zelfs voor een tweede keer wordt er een toegift gegund waarbij Jim Byrnes opnieuw moeizaam het podium beklimt samen met gitarist Steve Dawson en bassist Keith Low en ons trakteren op een slaapmutsje in vorm van een prachtige uitvoering van "Don’t think twice it’s allright".
 
Meer foto’s: klik hier 
(foto’s Wilma Festen)
 
Zie voor meer info op zijn fanside: www.jimbyrnes.org
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (Soul+Blues+Gospel) Shiner Twins + Jim Byrnes & The Sojournes Live in de Roepaen te Ottersum – 1 mei 2009

  1. Renee zegt:

    hoi Joost,dat was inderdaad genieten, wat een mooie avond. Het is echt genieten als oranisator als de band en het publiek het zo naar hun zin hebben en het kwalitatief zo hoogstaand is. vriendelijke groet,Chris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s