(R&B legende goes JAZZ) Allen Toussaint “The Bright Mississippi”


De 71 jarige Allen Toussaint is natuurlijk voor de echte liefhebber van R&B, in de oude zins des woords, niet bepaald een onbekende. Als een van de grondleggers van de muziek in New Orleans is hij als artiest, producer en arrengeur al vele jaren actief. Al in 1958 bracht hij zijn eerste album uit! Nog niet zo lang geleden, in 2006, baarde hij opzien met zijn album samen met Elvis Costello "The River Reverse". Een zeer sterk album!
Nu komt hij met solo project "The Bright Mississippi" verlegd Allen Toussaint opnieuw zijn eigen grenzen met een album vol klassiekers uit de jazz. Muziek die hij volledig naar zich toe weet te trekken met zijn herkenbare R&B pianostijl. Op een enkel nummer zingt hij, ‘Long, Long Journey’. Maar verder hebben we te maken met zuivere instrumentale plaat die geen moment verveeld en zeker niet als behang kan worden afgedaan.
De productie van de dit jazz avontuur is in handen van Joe Henry. De band die pianist Allen Toussaint begeleid is een samenstelling van clarinet (Don Byron), tompet (Nicholas Payton), akoestische gitaar (Marc Ribot), staande bas (David Piltch) en drums/percussie (Jay Bellerose). Als gasten noteren we nog Joshua Redman die zijn tenorsax laat horen op een nummer en Brad Mehldau die gastpianist is op een andere song.
De sfeer is continue goed. De meesterhand van Joe Henry maakt de productie ijzersterk, maar dat viel te verwachten. Daar waar Allen vaak zelf als producer werkt is het zeker aan Joe Henry te danken dat we kunnen genieten van talenten die elkaar hebben versterkt.
Soms denk je hé, dat nummer heet ‘Summertime’, maar dan luisteren we toch naar ‘St. James Infirmary’. Maar de invloeden zijn er wel degelijk.
Na een eerste jazz plaat in eigen beheer (Going Places) heeft Allen Toussaint het toch aan gedurft om met een album bij een groot label te komen. De komende warme zomerdagen zullen we regelmatig gaan genieten in onze lounchstoel van deze feel-good plaat. Chappau!
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s