(Progrock toppers) Riverside “Anno Domini High Definition” + “Live in Amsterdam 2008”


Riverside komt uit Warschau, Polen en levert al sinds 2004 bijna jaarlijks een prima progrock album af. Dat Riverside wel wat aandacht kan gebruiken heb ik onlangs nog ervaring in Polen zelf. Zelfs daar liggen de albums dit kwartet uit Warschau niet met stapels in de winkel. Met een beetje geluk vind je één of twee albums op voorraad. Jammer, want deze heren staan inmiddels toch wel garant voor een een stevige progrock die regelmatig tegen de metal aan schuurt. Compositorisch worden instrumentaal onderhoudende werken neergezet die op dit album niet onder de vijf minuten klokken en waarbij het langste nummer tegen de twaalf minuten doet. Vervelen doen de composities geen moment, daar zorgen de verschillende breaks wel voor.
"Anno Domini High Definition" kent vijf goed uitgebalanceerde stukken. Zowel de opener ‘Hyperactive’ als het afsluitende nummer ‘Hybrid times’ openen met rustig pianowerk maar monden al snel uit in het progrock spectrum van Riverside waarin gitaren al snel boven het pianospel uittorenen. Zoals in het genre gebruikelijk is is dit album een concept album dat ons de spiegel voor houdt van onze huidige tijd waarin we ons vaak drukker maken over kleine zaken dan over de problemen c.q. zaken die er eigenlijk toe zouden moeten doen. De kwaadheid daarover spreekt uit de composities die de band ons voorschoteld.
Het tempo ligt vrij hoog van de stukken die we horen op deze vierde studioplaat van heren. Dat voorman Mariusz Duda ook andere composities in de pen heeft hoorde we afgelopen jaar op zijn solowerk "Lunatic Soul" (www.lunaticsoul.com). Een niet te versmaden ‘tussendoortje’ voor de liefhebbers van deze band.
In een speciale uitgave van het album krijgen we er voor heel weinig extra kosten een mooie DVD bij met daarop het optreden van de heren dat ze op 10 december van het vorige jaar gaven in het Amsterdamse Paradiso. Eigenlijk mag dat niet worden overgeslagen. Voor de prijs hoeft het niet gelaten worden en heb je voor de eerste kennismakers meteen een inhaalslag en voor de fans een geweldige ‘live’-registratie erbij.
 
 
Meer info over de band op: www.riverside.art.pl/en/
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.