(speed ballads) The Mars Volta “Octahedron”


Het vijfde studio-album van The Mars Volta is een heavy-metal-speed-ballad album geworden. Vreemde omschrijving? Ik zal het proberen uit te leggen. Voor iedereen die The Mars Volta inmiddels kent weet dat de heren grossieren in niet al te makkelijk in het gehoorliggende snelle en bij vlagen harde metal-klanken met gierende gitaarklanken. Complexe melodielijnen om te doorgronden, maar altijd onderhouden. Het makkelijks in het gehoorliggende album tot op heden was hun debuut ‘De-loused in the comatorium’.
Met de komst van ‘Octahedron’, overigens een term voor een wiskundig drie dimensionaal model van piramiden en een kubus (een achtvlak), zijn de heren in een voor hen rustige modus geraakt. Het musiceren is nog steeds complex, maar het tempo ligt over het algemeen op een veel lager niveau dan we de laatste jaren van ze gewend zijn.
Ik mag mezelf tot een van de liefhebbers rekenen van dit bandje dat sinds 2003 blijft verbazen en de lat voor de moeite van inleving in de muziek steeds hoger legde. Maar ook ik ben blij met deze ‘adempauze’ in het steeds moeilijker worden. ‘Octahedron’ is echt een geweldige plaat!
De start van het album met "Since we’ve been wrong" gaat heel stilletjes van start met een bijna een minuut lang opbouwend geluid. Daarna ontspint zich een, naar de maatstaven van The Mars Volta, heel toegankelijk nummer dat na zo’n vier minuten toch weer heel stevig wordt voor een ballad. De gitaren gillen weer en de drum geeft een stevige ritmeslag.
Het album straalt een schijnbare rust uit in de termen van The Mars Volta. Dat is termen van andere groepen nog steeds redelijk stevig, laten we daar geen misverstand over bestaan. Toch zal ‘Octahedron’ voor veel mensen een toegankelijk album zijn. Als dit album je bevalt loont het zeker de moeite om vanaf het begin van deze groep eens door al het moois heen te luisteren wat ze in die zes jaar hebben vol gespeeld. Soms zitten ze tegen de symphonische rock aan en af en toe doet de zang denken aan Rush.
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s