(oude legende) Elton John – The Red Piano show – live in Ahoy Rotterdam 17-10-2009


Soms moet je er voor kiezen om grote artiesten uit het heden en verleden nog een keer aan werk te zien op het podium. Dure concertkaartjes trotseren en de vraag beantwoord krijgen: is hij of zij nog goed genoeg bij stem en is de glans nog niet verdwenen. Zo’n artiest is ook Elton John die inmiddels de respectabele leeftijd van 62 heeft bereikt en nog niet zo lang geleden met zijn partner in het nieuws was omdat ze een kind wilden adopteren.
Het Rotterdamse Ahoy zit zo goed als vol als we tijdens de introductie horen dat Guy Babylon, Elton’s keyboardspeler, overleden is op 2 sept. j.l. en we tijdens de introductie een fotoserie zullen zien om hem te gedenken. (tja, daar sta je dan met je beste vriend terwijl nummer drie er niet meer bij kan zijn) Later zal blijken dat in de aftiteling van het concert nog steeds zijn naam staat en niet die van de vervanger (Kim Ballah). Het is niet de enige vriend die Elton in één jaar ontviel, nog één van die vier zal hij tijdens een van zijn grote hits gedenken.
De opwarming wordt verzorgt door singer-songerwriter Teddy Thompson die nog duidelijk tekort komt om de zaal werkelijk op temparatuur te krijgen. Een enkel geslaagde compositie kan niet maskeren dat hij nog moet groeien.
Sir Elton John betreed het podium in zwart kostum met lange jas en rood overhemd en neemt plaats achter zijn rode Yamaha piano. De show heet niet alleen Red Piano Show vanwege de kleur van het instrument maar ook omdat het de kleur van de liefde is! (een show overigens vaak speelde in Las Vegas en ook op die stad geïnspireerd is met veel schaarsgeklede dames in het beeld achter de band)
Elton John is gezien zijn leeftijd goed bij stem in de lagere regionen. Als het wat hoger wordt is het zijn band die hem ondersteund en maskeert dat hij er niet meer bij kan. Alleen als hij alleen achter de piano gezeten ‘Nikita’ speelt valt het echt op. De show gaat na vier nummers bij ‘Rocket man’ echt als een geöliede machine lopen. De band speelt dan als één geheel samen met Elton John en het grote genieten en luisteren naar de weldaad van herkenning kan beginnen. Iedereen kan gerustgesteld zijn: dit is een goede avond met een artiest die het nog steeds kan. De sprankelende momenten zijn schaarser of bedeesder geworden dan vroeger maar als geheel is het een waardige show van groot artiest die het nog een keer laat horen wat hij kan en kon.
‘Don’t let the sun go down on me’ brengt me helemaal terug naar het moment dat ik voor het eerst een song van Elton John hoorde, goh wat is er veel gebeurd na die tijd. Maar ook ‘Goodby Yellow Brick Road’ kan enorm bekoren. Rocken kan deze Sir Elton John nog steeds, hij klimt zelfs even op zijn piano (oude tijden herrijzen). Visueel ondersteund door grote projecties achter de band met beelden uit het heden en verleden van de ster. Op het podium en in de zaal worden regelmatige grote opblaasbare objecten getoond als rozen (bij de start), fruit als bananen en kersen, grote hooggehakte benen en ontblote borsten (tijdens ‘Saturday Night’s Alright for Fighting’ in de zaal). Tijdens ‘Pinball wizzard’ komen er grote balonnen de zaal in en wordt het startsein gegeven voor het echte rockgedeelte van de show terwijl het publiek in de zaal gaat staan en niet meer zitten. Enkele tientallen fans mogen het podium op om rond de piano te staan (de rest van het publiek kan Elton John dan helaas niet meer zien).
Met ‘Your Song’ sluit Elton John solistisch het optreden af en laat het publiek na twee uur achter met een voldaan gevoel. Ja, het is goed dat we nog een keer naar hem zijn gaan kijken en luisteren!
Met de CD met opnames onder de arm als ultieme souvenir rijden we door het begin van de nacht napratend en beschouwend naar huis.
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s