(Cubaanse legende) Eliades Ochoa with Grupo Patria @ 013 Tilburg


Eliades Ochoa trad in 1997 toe tot de legendarische ‘gelegenheidsformatie’ Buena Vista Social Club dat uitgroeide tot een begrip! Hij was erbij toen de groep zijn onvergetelijke optredens gaf in het Koninklijke Theater Carré! Nu velen jaren later en inmiddels ook vele bandleden van toen armer is Eliades Ochoa op toernee met zijn eigen band Grupo Patria. In het Tilburgse 013 speelt hij voor half gevulde zaal, maar dat laat hij aan het spelplezier niet horen. Bijna honderd minuten staat Eliades Ochoa met zijn band op de planken. Hij speelt zoals hij dat zelf zegt: traditionele Cubaanse muziek. Niets is minder waar…..
Zijn band Grupo Patria is een geöliede machine die hij maar hoeft aan te kijken en ze zetten het nummer in dat hij in gedachte heeft. De man met de hoed bespeelt zijn band en de zaal. Ondanks de soms wat lauwe reacties van de zaal als hij wat in Spaans verteld (zal dus wel door de taal komen) speelt hij gedreven terwijl voor het podium stelletjes met elkaar dansen. Soms zijn de stelletjes zelfs in Cubaanse stijl gekleed voor een heerlijk avondje uit.
De in het oog/oor springende composities zijn de liedjes die hij ook samen Buena Vista Social Club zong. Dat neemt niet weg dat de andere composities niet mooi zouden zijn maar de reacties, gloed van herkenning trekt door de zaal als hij een van de vermaarde composities inzet. Zo neemt hij ‘Chan Chan’ te baat om uitgebreid Compay Segundo te eren en wuift het applaus daarna dan ook naar zijn maatje toe. Met een voldaan gevoel maar ook een gevoel van weemoed verlaten we uiteindelijk na bijna twee uur de zaal.
We zullen er weer een tijdje op kunnen en/of moeten teren. Zo vaak kom je dit soort muzikanten nu eenmaal niet meer tegen. Het is toch een van laatst overgebleven grootheden van zijn tijd.
 
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.