(Prog. Herfstpakket) Transatlantic “The Whirlwind”


Het was acht jaar wachten op nieuw studiowerk van Transatlantic, het samenwerkingsverband van Mike Portonoy (Dream Theater), Pete Trewavas (Marillion), Roine Stolt (The Flower Kings) en ex-Spock’s Beard man Neal Morse. Maar na zo lang wachten krijgen we ineens een flink pakket voorgeschoteld in de vorm van 2CD’s en een DVD met op die die laatste ‘the making of’ in ruim honderd minuten. Mooi pakketje voor herfstachtig weer.
‘The Whirlwind’ staat als een conceptalbum op schijfje nummer één van het pakket en is natuurlijk de hoofdschotel. Op de bonus disc worden we getracteerd op een aantal left-overs en een paar covers, waaronder ‘A Salty Dog’ van Procol Harum and Genesis’s ‘The Return of the Giant Hogweed’.
De conceptalbum begint met een ‘Overture/Whirlwind’ en dus gelijk het titelnummer van het album in bijna tienminuten. Maar eigenlijk zijn alle twaalf de tracks tesamen één nummer met twaalf hoofdstukken.
De composities op The Whirlwind zijn voor het belangrijkste deel geschreven door Neal Morse. Hij is ook degene die het samenwerkingsverband bij elkaar heeft geroepen om het op te nemen. Hij vond de composities het beste bij deze ‘band’ passen.
Dat dat besluit geen windeieren heeft opgeleverd kunnen we beleven bij het beluisteren van dit dubbeldikke herfstpakket. De heren weten een geïnspireerd spel neer te zetten en nog steeds naar de hoge toppen van de eerdere twee albums te kunnen lonken.
Ook de stem van Neal Morse mag er nog steeds zijn en is naast het geweldige gitaar werk van Roini Solt en het ritmetandem Mike Portnoy en Pete Trewavas. Voor de liefhebbers van eerder werk een album dat blind de weg mag vinden naar de cd-speler om daar de eerste twee albums te bevechten om de eer gedraaid te worden.
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op (Prog. Herfstpakket) Transatlantic “The Whirlwind”

  1. Joost zegt:

    Oeps…typo. Is aangepast, wel goed opgelet 🙂

  2. Erik zegt:

    Hoofschotel?Aan welk hof wordt deze hoofse schotel dan opgediend? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s