(Smaakvolle samenwerking) The Chieftains & Ry Cooder “San Patricio”


Het is Ry Cooder weer gelukt om een samenwerkingsverband neer te zetten om van te watertanden. De oudgedienden van The Chieftains werkten samen met de meester om met groot aantal sterren een album neer te zetten dat nog lang zal heugen.
Wat te denken van het lijstje zangers en zangeressen: Lila Downs, Los Folkloristas, Linda Rondstadt, Los Censontles, Carlos Nunez, Los Comperos de Valles, Moya Brennan, Chavel Vargas, Los Tigros del Norte en nog een aantal namen. Het geeft een Mexicaans/Iers album dat zijn weerga niet kent. De sfeer die wordt opgeroepen is bijna uniek te noemen.
Liedjes die worden gespeeld zijn over het algemeen traditionals met enkele uitzonderingen. Maar de eenheid die het verhaal van San Patricio hier ten toon sprijd is fenomenaal. Of dit album eenzelfde impact zal hebben als Buena Vista Social Club is niet waarschijnlijk maar de kwaliteit van het gebodene is van hetzelfde niveau.
Soms wordt de luisteraar tot tranen toe geroerd. Luister bijvoorbeeld naar ‘Luz de Luna’ met Chavela Vargas, de snik in haar stem moet bijna iedere luisteraar meetrekken. Overigens is Ry Cooder zelf ook te horen in het nummer ‘The Sands of Mexico’ en in het intro naar ‘Cancion Mixteca’ tot het wordt overgenomen door de legendarische Mixicaanse band Los Tigres Del Norte.
Linda Ronstadt kennen we natuurlijk van haar odes aan haar vaders en moeders liedjes. Het nummer ‘A La Orilla de un Palmar’ had ook op één van die platen kunnen staan. Het door Moya Brennan gezongen ‘Lullaby for the Dead’ had natuurlijk zo op één van haar eigen albums kunnen staan of op die van haar oude band Clannad.
Er is ook een deluxe editie met een DVD met daarop de making-off en een paar clips, maar het echte goud is gewoon de CD! Wat een album en wat zullen deze nog vaak draaien, ondanks de trieste momenten in het verhaal zal het toch de zonnestralen weten op te roepen.
Ook een mooi album om cadeau te geven, dat heb ik dan ook dit weekend gedaan. Zulk moois moet je toch gewoon delen 🙂
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.