(folk+) Karen Elson “The Ghost Who Walks”


 De eerste klanken van ‘The Ghost Who Walks’ roepen sterke herinneringen op aan de jaren zestig. De sound doet even denken aan The Shangri-Las, Helen Chapiro. Het gevoel van vijftig jaar geleden is maar van korte duur. Karen Elson staat gelukkig toch met beide muzikake benen in het heden met een goed gevoel voor de folk historie.
Op de hoes van het album wordt Karen Elson afgebeeld als een soort heks/geest. Het zal de eerste kopers waarschjinlijk afschrikken. De doorbijter heeft een mooi album te pakken dat bij iedere draaibeurt zal groeien.
De muziekstijl van Karen Elson worteld zonder meer in de folk maar met invloeden van rock en pop is ze toch niet zo makkelijk in het folk hokje te houden. In het tweede nummer ‘The Truth Is in the Dirt’ hebben we een lekker jarenzestigorgeltje dat we ook kennen van The Doors. Ook klinkt hier een heel beetje The White Stripes door in de staart van het nummer. Het is zelfs een beetje psychedelisch zodat een ook de Nederlandse band DeWolff vanuit het muzikale geheugen naar boven komt. Nu niet meteen denken dat we te maken met een heftig werkje, want een ander moment is Karen Elson ook weer breekbaar zoals in het door Racelle Garniez geschreven ‘Lunasa’.
Het is trouwens Karen Elson zelf die voor de meeste van twaalf composities tekent, alleen het genoemde ‘Lunasa’ is niet door haar of met haar geschreven.
In haar breekbare songs zoals ook ‘100 Years From Now’ is er zonder meer een link naar Joanna Newson te maken. Een ander moment hebben we ‘bijna meedeiner’ als ‘Stolen Roses’ te pakken. Een lekker liedje waarin we heerlijk accordeon geluid samen horen met elektrische gitaarklanken, een lekker sfeertje creeërend.
In het volgende nummer ‘Cruel Summer’ explodeert de band in het intro een beetje waarbij de vergelijking met Crooked Still zich opdringt.
Heerlijk toch dat Karen Elson niet te vatten is in één genre. Gewoon heerlijk genieten, de zomer lang, liggend op het gedroogde gras.

  

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.