(Na twee jaar wachten nu vervolg) Janelle Monáe “The Archandroid – Suite II and III”


Janelle Monáe debuteerde zo’n twee jaar geleden met "Matropolis – The Chase Suite" en levert nu deel twee en drie van de suite onder te titel "The Archandroid". Viel ze twee jaar geleden nog niet zo op, met dit tweede (én volwaardige album) oogst ze ineens wel aandacht.
Monáe maakt niet de eenvoudigste muziek, de complexiteit en de diversiteit van stijlen maakt het lastig om haar in een hokje te plaatsen. Dat is natuurlijk alleen maar positief voor de avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber maar voor de grote massa niet heel makkelijk te adapteren.
De suites één tot en met drie vormen wel één verhaal, zeg maar een traditioneel thema album. Gelukking kunnen de songs en de albums ook volledig los van elkaar beluisterd worden én is het helemaal niet erg als je het thema c.q. het verhaal niet volgt.
Het verhaal in het heel kort: Janelle Monáe leefde in de 28ste eeuw en werd daar uit elkaar gehaal en genetisch gecloned en terug in de tijd gestuurd naar de 21ste eeuw. Hoe zo fantasie 🙂
Haar muziek klinkt de ene keer als soul, het andere moment funk en R&B, rock, alternatieve rock en dance. Met andere woorden: ze te luisteraar maar op scherp en geniet van deze sneltreinvaart aan stijlen die voorbij komt razen. Een ding is zeker: het is onderhoudend en deze dame heeft talent!
Na de klassieke opening van het album ‘Suite II Overture’ volgt ‘Dance Or Die’ wat zo door Grace Jones gedaan zou kunnen zijn gezongen.
Het lichtvoetige ‘Locked Inside’ wordt afgewisseld met diepgaandere en uptempo muziek als het snelle en licht bijtende ‘Cold War’. Het springen in de stijlen op dit album vraagt aandacht van de luisteraar maar maakt vaak luisteren naar het album tot een waar feest. Na elf nummers is het tijd voor het derde deel van de suite en wordt weer gemarkeerd met een overture. Met ruim zeventig minuten zijn we ook niet snel uitgeluisterd. Janelle Monáe ligt een mooie toekomst voor de boeg als ze wordt opgepikt door de radiostations.
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s