(gouden combi) Ana Moura & Het Nederlands Blazers Ensemble @ Chassé Breda 24-1-2011


Het Nederlands Blazers Ensemble bestaat dit jaar 50 jaar! Dat gouden feestje vieren ze o.a. in het Chassé met een unieke combinatie door hun geluid samen te voegen met de Portugese fado van Ana Moura.
Deze jonge fadiste heeft inmiddels een mooi oeuvre van vier studio albums op haar naam staan en weet op te vallen door haar jonge leeftijd gecombineerd met een frisse blik op de traditionele fadomuziek waarin ze binnen de fado licht weet te vernieuwen met eigen composities en een frisse manier van uitvoeren dat wat minder klassiek is en meer richting populaire muziek waardoor een nieuwe generatie liefhebbers lijkt te kunnen worden aangeboord.
De avond in Chassé lijkt vooral in te teken te staan van het jubileum van het ensemble. De concertbezoekers worden zelfs voor het optreden bijgepraat over wat fado is. Het publiek dat de Fintax-zaal volledig vult is van redelijk hoge leeftijd. Er is echter ook een kleine groep wat jongere en jonge mensen die lijken te zijn gekomen voor Ana Moura die al eerder in Chassé van zich heeft laten horen.
Eenmaal in de zaal is duidelijk dat de volledige zaal enthausiast is over de combinatie en weten de artiesten zich zeker gewaardeerd door de wollige deken van applaus dat ze regelmatig ten deel valt. Tijdens de uitvoering wordt er muisstil geluisterd.
Ana Moura & Het Nederlands Blazers Ensemble pakken direct anderhalf uur lang door en spelen dus zonder onderbreking in één keer het volledige concert. De afwisseling tussen instrumentale werken van het ensemble en de stukken met zang van Moura vallen in het voordeel van de fado uit en dat is zeker vanwege de prachtige combinatie een groot pluspunt. De vragen naar opnames van deze combinatie zijn dan ook niet van de lucht.
De korte onderbreking van een het concert door drie muzikanten die gezeten aan een tafeltje met wijn en chips een sketchachtige manier van muziekmaken met glazen, flessen en chips-eten-geluiden is vermakelijk.
Bij de toegift springt de combinatie even lekker uit de band en brengen ze het vrolijkste liedje van de avond waarbij het publiek wordt uitgenodigd om mee te klappen. Een uitbundig applaus is meer dan verdient. In de foyer wordt het publiek dat blijft nog getrakteerd op bijna een half uur toegiften tijdens het nuttigen van een drankje.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.