Spinvis @ Chassé Breda 12-2-2011


Spinvis speelt vanavond niet in zijn eentje. Het podium is met vijf muzikanten plaatsen gevuld als we de zaal binnenlopen. Alles geconcentreerd op het midden van het podium. Als achtergrond van de set hangen vier lange filmdoeken van het plafond tot op de grond. Er wordt een soort beeld getoond dat je ook krijgt als de TV geen signaal heeft. De TV sneeuw zullen we maar zeggen. Dat past ook bij de titel van de nieuwste theatershow van Spinvis die hij “De Weerman” heeft gedoopt. Zacht speelt er een soort onbestemd geluid dat wordt voortgebracht door de cassettespeler die op het podium staat. Die speler speelt een cruciale rol binnen het thema dat Spinvis ons voorschotelt.
“Een tijd geleden kocht ik een doos met cassettes die allemaal geluiden van het weer bevatten, zo staat op de labels.” weet Spinvis ons te vertellen. De bedoeling is dat de concertganger met een blik een totaal beeld heeft en niet hoeft te kiezen tussen het filmdoek en de band.
De opening van de avond is het titelnummer van “Gogelaars en geesten” het is niet het enige oude nummer dat we die avond zullen horen. Zo horen we ook ‘Astronout’ en ‘Eva’ langskomen maar de show is doorspekt met liedjes van “De Weerman” zoals het prachtige ‘Sneeuwlied’ dat met de invulling van de band heerlijk vol klinkt. Kenmerkend aan alle nieuwe liedjes van Spinvis is het feit dat ze allemaal heel melodieus zijn. De inkleuring met cello, drum, basgitaar en akoestische gitaar vermengd met een vleugje toetsten of de inbreng van xylofoon, mondorgel of een of ander percussie instrument maakt het helemaal af. De warmte van deze sound van Spinvis is van een heel andere orde dan toen ik hem een aantal jaren terug in Den Bosch zag en ook mocht interviewen.
Na een uur worden we getrakteerd op het gedicht van twaalfminuten dat verhaalt over het uiteenvallen van de hoofdpersoon in het water. Een beproeving voor menig concertzanger omdat de muzikale invulling bolstaat van dissonanten die niet door iedereen gewaardeerd worden. Gelukkig volgen er nog genoeg melodieuze liedjes zodat het lange intermezzo niet beeldbepalend is voor wat de band ons voorschotelt. Het warme geluid van Spinvis met band heeft vooral de overhand boven de gekte die Spinvis zeker in zich heeft en af en toe de vrije loop moet gaan.
De show duurt een uur en driekwartier, zonder het nemen van een pauze. Een staande ovatie is Spinvis en zijn band na die lange zit dan ook de beloning. Zeker verdient maar het publiek blijft dan ook klappen zodat de onvermijdelijke toegift niet uit kan blijven. De toegift wordt gespeeld zonder beelden op het scherm maar met de band in het volle licht. Maar ze starten niet met spelen voordat Spinvis zelf heeft verteld dat hij na de show in de linker hoek van het podium e.a. zal verkopen.
Gezeten op het podium verkoopt hij na het optreden en het in ontvangst nemen van de bloemen vanuit een koffer menig cd’tje, ep’tje (Spinvis en Eric Vloeimans) of dvd’tje. De kleinkunstenaar ten voeten uit die ook na het optreden nog in de weer is met het verkopen van zijn eigen waar.
Spinvis en het publiek van Chasse kunnen terugkijken op een geslaagd en kwalitatief hoogstaand optreden. Het wachten op het nieuwe album zal zeker nog tot september duren, als het niet later wordt…..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.