(betoverend) Moddi “Floriography”


Moddi heet volledig Pal Moddi Knutsen en komt uit Noorwegen. Zijn eerste volledige album volgt op een reeks van singles en EP’tjes en heet “Floriography”.
Al bij de eerste beluistering kan je om de vergelijking met Damien Rice niet heen. De stem van Moddi en manier van zingen liggen erg in het verlengde van wat we van Rice kennen. De instrumentatie van liedjes van Moddi is een stuk dikker dan het overwegende akoestische wat we op Rice debuut “O” hoorden.
Gelukkig is Moddi geen epigoon van voornoemde zanger maar is een talent dat op zichzelf beoordeeld mag worden. Het album “Floriography” straalt een coherentie uit dat vakmanschap verraad. Het aanzwellende ‘Rubbles’ opent het album. Dat aanzwellen horen we later nog een keer terug bij ‘Stuck In The Waltz’ maar vliegt net niet uit de geluidsbocht al heb het gevoel je te moeten vasthouden.
Over het algemeen houdt Moddi het klein en de uitschieters in het volume van bovengenoemde composities voelen daardoor erg drukkend op het gehoor aan, maar zijn toch heel goed te verteren. De begeleiding van de perfecte composities is smaakvol. Zo horen we violen, cello, percussie, piano, accordeon, akoestische en elektrische bas. Het aanwijzen van hoogtepunten op het album is lastig. Het luistert als een groot geheel waar niets uit weggelaten kan worden. Het maakt je als luisteraar nieuwsgierig naar alle liedjes die Moddi hiervoor heeft gemaakt. Het niet op dit album staande ‘Moonchild’ ademt dezelfde sfeer uit als het debuut. Zou van al dat vorige materiaal niet een verzamelalbum gemaakt kunnen worden om alles compleet te krijgen?
De opnames van dit album vonden plaats in Reykjavik. De cover van de digipack straalt de sfeer uit van de liedjes die je terug kan vinden op dit prachtige glimmende schijfje.
Alle composities worden in het Engels gezongen, op het laatste nummer na. ‘Krokstav-enne’ laat horen hoe het in het Noors had geklonken. Niet onverdienstelijk, maar voor internationale markt en doorbraak van Moddi is de keuze voor het Engels een goede.
Maarten bedankt weer voor de goede tip om naar dit album te luisteren. Een werkelijk betoverende ervaring die met velen gedeeld mag worden!

Meer info, klik hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (betoverend) Moddi “Floriography”

  1. Eelco zegt:

    Aanrader!
    Na optreden bij Vrije Geluiden CD blind aangeschaft, en zit al; dagen in de cd speler in de auto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.