(soul, R&B en folk) Jonathan Jeremiah “A Solitary Man”


Met een stem die het midden houdt tussen John Martyn, Tom Jones, Neil Diamond en Scott Walker is Jonathan Jeremiah toch vooral zichzelf. Als zijn debuut album wordt opgepakt door de media zal hij met “A Solitary Man” een gouden toekomst tegemoet kunnen gaan.
De stijlmuziek van Jeremiah is een mix van soul, r&b en folk. En dan werkelijk in de genoemde volgorde. Een begeleiding waar we vaak strijkers horen maakt de verwarring alleen nog maar groter als je bovenstaande namen en stijlen hoort. Het is geen misselijk makende mix geworden maar een muzikale stijl die nu eenmaal wat relaties en referenties oproept. Maar laten we Jonathan Jeremiah vooral op zichzelf met zijn muziek beoordelen zonder te verzuipen in alles wat er al gemaakt is en waar hij wellicht zijn inspiratie haalde.
Met ‘If You Only’ opent het album ingetogen en roept daarmee herinneringen op aan Tim Hardin om nog maar eens een grootheid aan te halen. Met het vrolijk klinkende ‘Heart of Stone’ wordt een vrolijk gevoel opgeroepen en de geur van stadions of het het rijden in een open auto over een boulevard met deze song als soundtrack. Toch is de tekst allerminst vrolijk zoals de titel al doet vermoeden. Met een beetje airplay zou dit wel eens een voorjaarshit kunnen worden. Maar er staan meer kandidaten op dit album met een hoog radiovriendelijk gehalte zoals het inmiddels op 3FM te horen ‘Lost’ dat omarmd werd door Gerard Eckdom. Ook in een akoestische uitvoering met gitaar en trombone blijft dit prachtige liedje overeind.
De sterke hand naar het Tom Jones gehalte van dit album horen we terug in het meeslepende ‘See (It Doesn’t Bother Me)’ met strijkers en fluweelzacht trompet geluid.
‘Never Gonna’ opent met strijkers arrangement dat we ook kennen van de albums van Neil Diamond.
Met al die vergelijkingen zou je bijna vergeten dat Jonathan Jeremiah zoveel soul weet toe te voegen aan zijn performance. Alles bij elkaar maakt het de muziek op “A Solitary Man” erg toegankelijk voor een groter publiek. Nergens gaat hij te zoet, de scherpe randjes zijn in hoge mate aanwezig in uitvoering en niet te vergeten de onderwerpen waarover hij zingt. De stem van Jeremiah is er een van een zeldzame, tijdloze en soepele schoonheid. Laat maar komen die man en groeien in de belangstelling die hem ten deel zal vallen als even wordt opgetild door de media om boven het maaiveld uit te steken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s