(weergaloos!) Moddi @ Roepaen Ottersum 28-4-2011


Wat heerlijk als je een tip geeft aan een podium voor het luisteren naar een artiest en die artiest wordt daarop uitgenodigd voor een optreden! En dan ook nog op zo’n prachtig podium als de kapel van Roepaen in Ottersum. Moddi zelf had het podium al op zijn verlanglijstje staan om ooit eens te mogen staan. Hij had de faam van het podium via collega Ane Brun reeds vernomen.
Natuurlijk zijn de verwachtingen enorm hoogspannen. Pal Moddi Knutsen laat zich op het podium begeleiden door percussie/drum, basgitaar en viool. Zelf speelt hij accordeon en akoestische gitaar. De akoestiek en de embiance van de kapel voegen een extra dimensie toe aan de IJslandse muziek van Moddi. Stel je voor: percussie gespeeld met bosjes stro, belletjes aan een touwtje die langs de microfoons bewegen, gerinkel van glas en een enkele voorzichtige klap op een grote trommel. Meng dat met vioolklanken met de strijkstok maar ook getokkel, accordeon dat aanzwelt of rustig ondersteund, akoestische gitaar, voorzichtige basgitaar geluiden die soms vervormd worden door een electronische aanvullig en zang die je een landschap schildert van het IJslandse. Soms klinkt de band als in een eruptie van een geiser van IJsland maar meestal horen we de verfijning van alle instrumenten.
De opening, net als op het album, met ‘Rubbles’ bevestigd meteen het vermoeden: dit wordt een gedenkwaardige avond met een weergaloos optreden. De spanning die Moddi weet op te roepen wordt het hele optreden lang vastgehouden. Het applaus dat de groep ten deel valt is gemeend en meer dan gewoon verdiend. De verbazing over het enthausiasme van het publiek is af te lezen van het gezicht van Knutsen.
Met maar één cd en een ep’tje waar nog twee songs op staan die niet op het album te vinden zijn is het repertoire nog beperkt. Moddi speelt zijn album “Floriography” en trakteert het publiek met een tweetal ‘unrecorded songs’ zoals hij ze aankondigd. Liedjes die prima passen in het pallet dat we kennen van het album. In het begin van het optreden maken we kennis met ‘Silhouette’. Het publiek wordt gaandeweg de show steeds enthausiaster. Omdat Moddi het voorprogramma is (of was het toch een dubbel hoofdprogramma?) is het niet gebruikelijk dat er een toegift komt. Maar het publiek is zo opgetogen dat Moddi teruggeroepen wordt naar het podium. Een nog niet verschenen liedje wordt als toetje op toch al geweldig optreden gezet. ‘Run to the Water’ is van eenzelfde schoonheid als de album tracks.
De uitvoering van alles wat we horen is onderhoudend, fijn gevoelig en perfect. Moddi heeft zich bewezen en voldoet ruimschoots aan de hoge persoonlijke verwachtingen. In het najaar zal hij terugkeren naar het Roepaen podium maar dan alleen met cello begeleiding. Wat een heerlijk vooruitzicht.


Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.