(reggae uitschieter) Apple Gabriel “Teach Them Right”


Reggae is een moeilijk genre van muziek.Het onderscheidend vermogen binnen het het genre is lastig, de muziek lijkt al snel erg veel op elkaar. Toch zijn er artiesten die boven het maaiveld weten uit te steken. Natuurlijk is de grote Bob Marley, waarvan onlangs zijn allerlaatste optreden op cd werd uitgebracht. Maar gelukkig zijn er meer artiesten die de aandacht verdienen.
Apple Gabriel is een de oprichters van de reggae formatie Israel Vibration. Jaren was hij leadzanger van de band maar verliet de band die nu alweer een tijdje als duo verder zijn gegaan. Gabriel leeft momenteel in een auto op straat in Seattle. Voor zijn tweede solo album “Teach Them Right” werkte hij samen met een Nederlandse band. Het geluid van dit nieuwe album staat heel dicht bij het geluid van populaire reggae formaties als natuurlijk Marley maar ook Black Uhuru.
Eigenlijk is het album deels een reggae album en deels een dub album. Iedere song wordt eerst uitgevoerd in een reggae uitvoering om direct gevolgd te worden door een bewerking in het dub genre. Zo op papier lijkt het een vreemde een verstorende combinatie. In de praktijk pakt het echter heel goed uit en levert een makkelijk te beluisteren album op.
De stem van Gabriel is sterk en kan nog diverse octaven aan. De composities zijn zonder uitzondering van hoge kwaliteit.
Naast de pure reggae en dub wordt het geluid van “Teach Them Right” doorspekt met bluesy en jazz geluiden zonder de afkomst te verlochenen. Songs als ‘Mr. Conman’ wordt gevolgd door ‘Conman Version’ de fullblown 12-inch dubversie van het nummer maar verveeld daarbij geen moment. Dat recept wordt bij ieder volgend nummer herhaald.
Als de zomer zo lekker doorzet als hij is begonnen zou dit album van Gabriel wel eens de soundtrack van de zomer van 2011 kunnen worden. Want met heerlijk drankje in hand, de gedachten bij een warm strand en het geluid van “Teach Them Right” uit de speakers kan het bijna niet mis gaan. Gabriel is helemaal terug en levert een van de mooiste en makkelijkst verteerbare reggae albums van het moment af.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (reggae uitschieter) Apple Gabriel “Teach Them Right”

  1. Menno zegt:

    Wij kunnen alleen maar zeggen: volledig mee eens! erg fijn Joost dat je m opgepikt hebt, thanks!
    M&M
    Not Easy At All Productions

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s