(Italiaanse ster/Internationale alure) Elisa “Ivy”


Elisa (Toffoli) opent haar album met ‘Lullaby’ maar wil de luisteraar allerminst in slaap wiegen. Dat zou ook zonde zijn want dan gaat meer dan een uur aan topmuziek aan de slapende luisteraar voorbij. Elisa bedient zich als artiest alleen met haar voornaam i.p.v. haar volledige naam. Wellicht geeft dat aan dat ze klaar is om ook in bij voorbeeld Nederland gehoord te worden. En dat zou best eens mogen. Haar debuut “Pipes & Flowers” werd in 1997 al internationaal uitgebracht maar leverde geen bekendheid op.
In haar vaderland is deze dame inmiddels een ster. Met dit elfde album weet ze haar status in eigen land te continueren. Haar liedjes zijn deels in het Italiaans gezongen en deels in het Engels. Een enkele song zelfs in het Frans.
Is het met ‘Lullaby’ vooral de lieflijkheid van Vienna Teng die we horen. Op andere composities komt Elisa met de veneinigheid van Sinead O’Connor om de hoek zetten zoals in ‘Rainbow’.
Ze krijgt ook hulp van andere op dit album. Zo horen we Giorgia in het Franse ‘Pour que l’amour me quitte’ meezingen dat een mooi meerstemmig lied opleverd. Van een heel andere orde is het samen met Fabric Fibre gezongen ‘Auche tu, auche se (non trovi le parole)’. De samenwerking met de rapper pakt wonderwel fraai uit. Twee zanglijnen die elkaar afwisselen en elkaar soms kruisen. De stem van Elisa torent hoog boven het duel uit.
De meerderheid van de liedjes van Elisa hebben een hoog singer-songwriter gehalte met een orkestrale begeleiding afgewisseld met pianoklanken (Elisa speelt), gitaar, drum, percussie. Fraaie achtergrond koren en zelfs een kinderkoor wordt spaarzaam toegevoegd op ‘Fresh Air’. De stem van Elisa gaat van zoet naar scherp. Het weldadige geluid van “Ivy” omarmt de luisteraar bij de oren en voert deze mee in een ruim uur langs alle kunsten die Elisa bezit. Onderhoudend en afwissellend wars van hokjes geest spint Elisa langzaam maar zeker het eigen web rond de luisterende oortjes.
Voor de liefhebbers is er een zes en vijftig minuten durende film toegevoegd op DVD. Hierbij krijgen we een mooi kijkje achter de schermen bij de opnames maar ook liveoptredens, soms in de vrije natuur. Wat de DVD duidelijk maakt is dat Elisa de artistieke touwtjes behoorlijk stevig in handen heeft. Topplaat die het verdient om ook in Nederland gehoord en gewaardeerd te worden. En wie haalt dit talent naar een Nederlands podium?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.