(Ongekroonde koningin) Eilen Jewell “Queen Of The Minor Key”


Met de scheurende saxofoon van David Sholl in het instrumentale ‘Radio City’ snijdt Eilen Jewell op haar nieuwe album “Queen Of The Minor Key” direct diep in je ziel. Het daarop volgende door Jewell gezongen als een late-night-zangeres, ‘I Remember You’, had zo in een nachtclub gezongen kunnen worden door Billie Holiday. Deze song en de benadering hangt sterker naar de jazz dan naar de country waar Jewell en haar band zich thuisvoelen.
Was het vorige album van Jewell een oude aan een van de oudgediende van de country, Loretta Lynn, met dit nieuwe album brengt Jewell weer geheel eigen werk. Eigen werk dat we natuurlijk al kennen van haar drie studio albums die eraan vooraf gingen.
Onwillekeurig dwalen de gedachten terug naar het legendarische optreden van Eilen Jewell in het Oude Theater in Oss bij het beluisteren van “Queen Of The Minor Key”. Eilen Jewell speelt met haar band zoals gebruikelijk elektrisch versterkt zoals ze dat haar hele carriere al doet. Zelfs al straatmuzikant gebruikte Jewell een op accu draaiende versterker. Behalve die ene avond, toen viel de PA uit en speelde zij en haar band volledig akoestisch. Ook de liedjes op dit nieuwe album zijn sterk genoeg om ook akoestisch overeind te blijven. Zou Jewell het ooit aandurven om dat toevallige experiment op cd vast te leggen?
Begrijp me niet verkeerd: wat Jewell en haar band op “Queen Of The Minor Key” ons voorschotelen is van een uitzonderlijke klasse en maakt haar bijna de ongekroonde koningin van de country met wat rock-a-billy invloeden. Luister in dat geval maar naar het titelnummer, je zou zweren dat de Stray Cats met haar meespelen. Toch is de stijl van Jewell meer country en moeten we ze niet in een verkeerd hokje stoppen. Maar het is wel een soort country waar ook niet liefhebbers van de stijl zullen zeggen: er zitten genoeg andere elementen in als rock om het te kunnen waarderen.
Eilen Jewell heeft andermaal een heel mooie staalkaart van haar kunnen afgeleverd.met dit vierde werkje met eigen songmateriaal.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s