(gegroeid!) Susanne Sundfor “The Brothel”


Het album “The Brothel” mag zich sinds mei 2011 verheugen in een Europese release. Zo kan het talent Susanne Sundfor ook buiten Zweden worden geproeft. En dat deze dame talent heeft mag na het beluisteren van dit album geheel duidelijk zijn.
Wie Sundfor al van haar debuut album in 2007 zou kennen weet dat ze een aardige groei heeft doorgemaakt. Was haar debuut vooral een singer-songwriter album waarop ze etaleerde dat ze mooie liedjes kan schrijven. De begeleiding van de leidjes op dat eerste album kwamen veelal achter de piano vandaan. Datzelfde recept hanteerde Sundfor op haar tweede album “Take One”. Opnieuw een mooi album met mooie liedjes.
Met “The Brothel” maakt multi instrumentaliste Sundfor echter een enorme artistieke stap voorwaards. Ze maakt zich los van het singer-songerwriter idioom. Ze speelt met band of orkest en dat is niet eens de grootste stap. De benadering van haar liedjes is volledig anders. Was ze voorheen vooral een zangeres achter de piano. Nu krijgen de liedjes een andere lading mee. Soms klinkt Sundfor feeëriek, een ander moment electronisch geladen. De zang van Sundfor, met haar hoge stem, doet af en toe denken aan de beste momenten van Kate Bush en Tori Amos.
Het theatrale geluid van ‘Knight of Noir’ dwingt werkelijk respect af. Wie niet wegloopt voor een paar dissonanten zal ook van ‘It’s All Gone Tomorrow’ kunnen genieten. Het luchtigere ‘As I Walked Out One Evening’ ademt inderdaad de rust van een avond in de buitenlucht uit. ‘O Master’ begint als een liedje vanachter de piano maar groeit langzaam om opdoemende zware drumslagen uit naar een beklemmende treurzang of schreeuw om hulp mede door regels “..waiting for a bullet, I feel so alive..”. Sundfor grijpt de luisteraar met “The Brothel” bij de strot om in verwondering te luisteren en in stilte te genieten van haar betovering. De ruimte die zij laat in haar muziek vraagt om absolute serene luisterstilte om de muze helemaal los te maken.
Ben genieuwd hoe ze dit eind november live in Nederland gaat vertolken o.a. op het Roepaen podium. (Chris bedankt voor de tip!)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (gegroeid!) Susanne Sundfor “The Brothel”

  1. Ger Arie zegt:

    Het concert van de Noorse Susanne Sundfor gisteren (26 november 2011) in Rotterdam geeft aan dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijk talent. Schitterende zanglijnen, mooie composities, een zeer bijzondere stem met een enorm bereik, die ze als muziekinstrument gebruikt.
    Het is echt Susanne Sundfor met een geheel eigen stijl, en met een potentie om de bekende namen van hierboven ruimschoots te overtreffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.