(fenomenaal en prettig gestoord) Tori Amos @ Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven 15-10-2011


Tori Amos is een van die artiesten die naast een hele grote hoeveelheid talent ook prettig gestoord is en dat laatste uit in tegendraadsheid. Met haar vleugel aan de ene kant van de piano kruk en een keyboard aan de andere kant weet deze dame zich bijna twee uur lang in haar element op het podium van het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.
Het publiek luistert bijna ademloos naar haar performance. Veel songs natuurlijk van haar nieuwste bijna klassieke werk “Night of Hunters” dat ze maakte na een vraag van Deutsche Grammophon of ze een songcyclus wilde maken op klassieke melodieën. Maar ook haar oudere werk wordt niet geschuwd maar nu dan uitgevoerd met een kwartet bestaande uit drie violen en een cello. Onweerstaanbaar mooi hoe Amos zich heeft ingeleefd in de oude muziek en deze vertaald heeft naar de huidige tijd. Ze maakt daarbij de klassieken toegankelijk voor een publiek dat pop/rock muziek als ingang heeft.
Het publiek is gedisciplineerd en blijft zitten totdat Amos de laatste klanken van “All The White Horses” heeft gespeeld. Op dat moment stroomt een trouwe schare grote fans als een golf beweging door de zaal naar het podium. Amos gaat handjes geven maar het is dan nog niet voorbij. Eerst speelt het kwartet een eigen stuk alvorens Amos ons nog trakteert op een flink aantal toegiften. Ondanks de al bijna twee uur op het podium is er geen enkel teken van vermoeidheid te merken bij dit geweldige tegendraadse talent.
Gehuld in haar roze gewaad met daaronder een legging met hooggehakte laarzen speelt Amos de sterren van de hemel en gunt de samen gedromde fans hun moment aan de rand van het podium. Niets lijkt haar te kunnen afleiden van het spelen van het onweerstaanbare toetje. Het gevoel blijft hangen dat ze nog zoveel moois erachteraan had kunnen spelen als de nacht alweer lonkt en de deuren worden geopend.

Wie het genoemde album nog niet heeft: warm aanbevolen! Ook voor niet klassiek geschoolde oortjes. Laat je gewoon niet afschrikken door het label waarop is uitgebracht.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.