(volwassen debuut!) Ben Howard “Every Kingdom”


Ben Howard hoorden we voor het eerst in januari van dit jaar tijdens Eurosonic in Groningen. In een grote zaal redelijk volgepakt en iedereen zo dicht mogelijk tegen het podium om deze getalenteerde singer-songwriter te horen. Nog geen album op de markt en toch al zoveel belangstelling. Het optreden was een van de mooiste tijdens het festival maar met geen materiaal terug mee naar huis was het toch vooral teren op het geheugen en uitzien naar het debuut album. Nu, zo’n negen maanden later (het lijkt in vele opzichten een kindje) is er dan een volwaardig debuut album! En in een bijzondere uitgave direct met bonus schijf met extra nummers en een dvd. Het is een heel volwassen en voldragen werkstuk geworden. Howard nam er zijn tijd voor, al wekte hij in januari al de indruk dat zijn liedjes rijp genoeg waren voor een album.
Howard klinkt op zijn album niet als de zoveelste singer-songwriter met gitaar en mooie liedjes. Nee, deze man zet een sounds neer die in veel liedjes de vorm van een band aanneemt. Vaak gaat het akoestische instrumenten als viool, cello, bas, accordeon, ukulele, (heel af en toe) toetsen, (spaarzame) drums en percussie. Zijn begeleiders zijn multi-instrumentalisten Chris Bond en India Bourne. Chris Bond is ook voor het grootste deel de producer van het album.
Ieder liedje staat op zichzelf. Van de album opener ‘Old Pine’ tot de laatste track van de bonus disc ‘Move Like You Want To’ neemt Ben Howard je in de luister-houdgreep om zich met zijn licht hese stem met een scherp randje geboeid te houden.
‘The Wolves’ doet ons herinneren aan Fleetwood Mac’s Lindsey Buckingham. Misschien wel het meest aan de tijd van “Tusk”, dezelfde manier van zingen en dezelfde gejaagdheid in het liedje.
De bonus disc heeft niets weg van wat left-overs. Nee ‘These Waters’, waarmee wordt geopend had zo op het album zelf kunnen staan. Wel zijn een aantal tracks ‘live’-opgenomen. Maar dat maakt ook geen verschil. Het hele album wekt de indruk in één take te zijn opgenomen. Niks geen geknutsel maar puur en eerlijk. De twee ‘live’-tracks dubbelen niet met de studio opnames. Een van de mooiste composities ‘Bones’ staat zelfs op het bonusschijfje.
Ben Howard (trio) klinkt op het album net zo puur en fijn als tijdens het optreden in Groningen. Een tijdloos album dat nog vele rondjes zal maken. Ik denk dat Howard zijn koffer vast kan pakken om de verschillende radiostudio’s langs te gaan om daar zijn liedjes ten gehore te brengen. Het materiaal leent zich er prima voor. Wat zou de eerste single gaan worden? ‘Old Pines’, ‘The Wolves’ of ‘Keep Your Head Up’? Kwalitatief zal het allemaal niet uitmaken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.