(terug in schijnwerpers) Richard Buckner “Our Blood” & Live @ Recordstore Sounds Tilburg 16-11-2011


We moeten terug naar halverwege de jaren negentig om ons het debuut van Richard Buckner te herinneren. In 1994 bracht hij zijn eersteling “Bloomed” uit en viel daarmee direct op. Kwaliteit was direct een goed gevoeld. Zo’n drie jaar later volgde het prima vervolg “Devotion + Doubt”. In de periode die volgde zwalkte het muzikale bestaan van Buckner waardoor liefhebbers van het eerste uur hem uit het zicht verloren. Niet vreemd want Buckner liet zich tijdens de korte ontmoeting na het optreden bij Sounds ontvallen ‘I lost myself too in those years….’. Het is goed om te horen dat hij zichzelf hervonden heeft en ook muzikaal flink in zak weet te blazen. “Our Blood” is een album die kwalitatief de draad van het begin weer helemaal oppakt.
Alle composities op het album hebben een titel dat bestaat uit slechts één woord. Bijna alle instrumenten speelt Buckner zelf en krijgt maar in een drietal songs assistentie van pedal steel speler Buddy Cage en op één track ‘Collusion’ van maracas speler Steve Shelley. Het klinkt allemaal heel ingetogen maar ook fris door toevoegingen van xylofoon en keyboard zoals in ‘Witness’. De teksten van Buckner zijn lange zinnen, verhaaltjes die pas tot hun recht komen bij goed luisteren en/of meelezen. De voordracht staat vaak haaks op de lange zinnen waardoor de beluistering van liedjes veel aangenamer is dan het tekstvel zou vermoeden.
Voor velen zal “Our Blood” wel eens een eerste kennismaking kunnen zijn met Richard Buckner. Wat opvalt is dat Buckner een doorleefde stem heeft. In zijn live-performance bij Sounds op 16 november laat hij duidelijk zijn gevoelige kant zien en horen. Slechts een van songs is wat meer uptempo. De rest graaft zichtbaar diep in ziel van Buckner en raakt het aanwezige publiek. Zichzelf begeleidend op gitaar en zingend zonder versterker is de muziek zo puur als je je maar kan voorstellen. Een reizende troubadour die even zijn gitaar uitpakt, zijn liedjes brengt alsof het zijn laatste optreden zal zijn en snel weer inpakt om de avond in te lopen op weg naar wie-weet-waar.
Buckner zal die avond met band optreden in het voorprogramma van Bush in het Tilburgse 013. Daarna is hij te zien op Le Guess Who? Festival maar keert na wat omzwervingen in Europa eind november weer terug naar Nederland (bijvoorbeeld op 27 nov. in Roepaen). Hij speelt dan met band volgens zijn eigen zeggen. Een aanrader mag ik wel zeggen. “Our Blood” verdient oprechte aandacht van de muziekliefhebber van het minder vluchtige werk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.