(negende zegen) Sophie Zelmani “Soul”


De Zweedse Sophie Zelmani brengt al sinds 1996 met de regelmaat van de klok haar albums uit. “Soul” is alweer haar negende werkstuk. Buiten Zweden is ze nog steeds niet een grootheid. Dat terwijl de kwaliteiten van deze dame als een paal boven water staan.
De opener van “Soul” is het met een lichte soul/funky gitaar geluid doorwrochte ‘Free Now’. Het voelt heel ritmisch en een beetje onrustig terwijl Zelmani met haar fluisterstem als altijd de rust blijft bewaren. Het opstuwende drumgeluid ping-pongt het gitaarloopje heen en weer alsof we in een lichte draf geraken. ‘I Wouldn’t Speak For Him’ houdt het tempo vast al lijken we langzaam tot rust te mogen komen met ruimtelijke klanken van bas en strijkers. Pas bij het derde nummer ‘All About You’ gunt Zelmani een rustpunt in een kenmerkend singer-songwriternummer waar we haar al jaren van kennen. Een feest om naar te luisteren de fluisterstem in een droge opname die afwisselend met en zonder galm de tekst vertolkt.
Het samen met Daniel Lemma gezongen ‘For You’ heeft een hitgevoelige kant. Door de soulstem van Lemma met een lichte vibrato drukt hij een bijzonder stempel op de song en geeft deze compositie een opvallende kleur aan het album. Het daarop volgende ‘My Daughter’ heeft een wat dreigende en aanzwellende opbouw waarin angst wordt weergegeven in muziek en tekst. Het nummer verhaalt over het vertrouwen dat een dochter in haar moeder moet hebben ookal zal deze fouten maken en wel eens veranderen. Het gaat over angst en verwarring als moeder in een nieuwe fase van haar leven beland.
Het liefdesliedje ‘I Love You’ is gehuld in eenvoud. Een liefdesliedje voor een slapende geliefde met voorzichtige gitaarklanken en een ingehouden percussie. Een liedje dat vertelt en vraagt. Het liedje eindigt in een onrustig tempo dat een soort verwarring achterlaat.
‘If You’re Still A Dreamer’ brengt de rust die we kennen van Zelmani terug. ‘Story Of Us’, ‘Churchbell’ en ‘My Soul Remembers’ maken het tiental vol met louter topmuziek. Onderhoudend als altijd weet Zelmani het ene na het andere mooie liedje toe te voegen aan haar toch al rijke oeuvre. Wat zou het mooi zijn als deze dame eens door een wat breder publiek werd ontdekt al zit daar het gevaar in dat ze misschien afwijkt van haar jarenlange standaard van pracht albums. Of is dat de gok waard?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s