(breekbare folk, jazz & americana) Laura Gibson “La Grande”


Het is nogal een zelfverzekerde stap om je nieuwe album “La Grande” te noemen. Laura Gibson doet het en dat is niet ten onrechte. Met medewerking van Joey Burns van Calexico en daarnaast de bands The Decemberists en The Dodo’s slaagt ze erin om een zeer breekbare doch grootse plaat af te leveren.
Door de afwisseling om niet geheel aan de fok vast te houden maar hier en daar invloeden van de jazz, americana en zelfs een vleugje bossanova toe te staan is die nieuwste album door een wat groter publiek dan dat van de zuivere folk te waarderen. Toch blijft Gibson heel dicht bij de folk en is het ondanks de rijke bezetting aan muzikanten een uiterst breekbaar kleinood geworden. Niet in de laatste plaats door de zang van Laura Gibson zelf. Het meest uitbundige nummer van het album ‘The Fire’ is nog steeds heel ingehouden als Gibson zingt.
“La Grande” is een album dat de aandacht vraagt om beluisterd te worden. Echt uitbundig wordt het namelijk op geen enkel moment. De liedjes en de zetting van de begeleiding is bewust heel klein gehouden. De verfijning van de verrijking is dan ook geraffineerd.
De album opener, ‘La Grande’, start met een lekker trommelend ritme. ‘Milk-Heavy, Pollen-Eyed’ is een rustig nummer dat Gibson laat horen in al haar pracht. Haar stem doet denken aan Karen Dalton en Sandy Denny. Deze mengeling dan met een heesheid overtrokken. Maar er zijn ook namen als Judy Roderick en het obscure album van Sibylle Baier dat door mijn herinnering glipt. Allemaal niet de minste als je van dit soort breekbare muziek houdt.
Gibson slaagt erin een web rond je te weven en te vangen voor haar uiterste gevoelige benadering. Als je af en toe je adem in weet te houden dan zal Gibson je betoveren met haar prachtige folky muziek die nu niet alleen haar akoestische gitaar vind als begeleiding maar ook voorzichtige ingehouden trompet, klarinet, bas, hobo, piano en hier en daar drum. Luister naar ‘Crow/Swollow’ en laat je meevoeren op de klanken van dit fraaie lied.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.