(nachtegaaltje in de kou) Alicia McGovern “Words Through the Seasons” @ Roots in ’t Groen te Geldrop 1-2-2012


Terwijl Nederland net in de winter is geraakt waardoor het buiten guur en koud is warmt een grote groep roots-muziek-liefhebbers zich bij de bar van ’t Groen in Geldrop aan de muziek van singer-songwriter Alicia McGovern. Deze Amerikaanse uit Utah heeft inmiddels een tweetal albums afgeleverd in eigen beheer en verkocht via CDBaby. In 2008 debuteerde ze met “We Just Fly” gevolgd door het in 2010 uitgekomen “Words Through the Seasons”. Beiden albums kennen een rijke begeleiding in de folk/americana traditie. In 2011 sleepte ze tal van songschrijvers awards in de wacht. Hoog tijd dus dat we ook buiten haar landsgrenzen van haar gaan horen.
Alleen gewapend met haar akoestische gitaar en haar stem betreed ze het kleine podium. Al bij het eerste liedje bewijst Alicia McGovern dat ze met haar liedjes en voordracht het voorprogramma mijlenver achter zich laat. De in Nederland wonende moskoviet Alex Akela heeft de zaal mogen voorverwarmen. Akela weet de zaal maar moeizaam te overtuigen maar als hij later op viool McGovern bij staat speelt hij zichzelf toch weer even op de kaart.
McGovern speelt uiteraard merendeels eigen composities en wat zou je anders verwachten van iemand die prijzen in de wacht heeft gesleept met haar liedjes en vooral talent. De stem van McGovern is een mix van Karen Dalton en Joni Mitchell. De lichte tremor in haar stem, die maar spaarzaam te hore is, maakt haar zang spannend. Het meestal wat droge geluid met scherpte wat haar aan Dalton doet denk is fijn.
Hoogtepunten noemen is lastig. Maar bij beluistering van haar nieuwste album valt het kwartje bij ‘You’re In the World’ dat ook tijdens het optreden wist op te vallen. Gewoon een lekker liedje dat opvalt door melodie en refrein.
In een van haar toegiften draagt ze een liedje van Richard Shindell op aan de fotograaf Marcel, die haar vastlegt tijdens dit optreden. ‘Nora’ afkomstig van het uit 1992 daterende debuut “Sparrows Point” van Shindell is in de uitvoering van McGovern een mooie aanvulling op haar eigen liedjes en nauwelijks te onderscheiden als ze het niet had aangekondigd. Het aantal toegiften blijft maar groeien omdat het publiek maar geen genoeg van haar lijkt te krijgen. Ondanks dat ’t Groen een gezellig café is en er gewoon door geschonken wordt luistert iedereen ademloos. En hoe zou dat ook anders kunnen naar zo’n nachtegaaltje in de koude winterdagen van 2012.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.