(Zeer smakelijk!) Jelka van Houten & Anna de Beus “Tot de laatste snik” @ Meneer Frits 13-2-2012


Altijd spannend als je naar een optreden gaat van een bandje dat nog geen album in de schappen heeft liggen. Natuurlijk vaar je als bijna trouwe bezoeker van de maandagavond sessie bij Meneer Frits blind op de scherpe neus voor kwaliteit van Ad van Meurs.
Nou we kunnen heel kort zijn: we zijn absoluut niet teleurgesteld! De dames Jelka van Houten (ja, zus van Carice van Houten) en Anna de Beus zetten een zeer goed en uiterst vermakelijk optreden op de planken. De muziek is vooral afkomstig uit het Amaricana-songbook van de twee zangeressen. Daar ligt duidelijk het muzikale hart van de twee die elkaar qua stem heerlijk aanvullen en inkleuren.
Naast muziek maken zijn de dames Jelka en Anna ook een beetje cabaretesk. Tussen de liedjes worden we trakteert op conversaties die af en toe op de lachspieren werken. Maar een enkele keer denk je als concertbezoeker dat het best wat korter mag om er de vaart in te houden. Niet dat het dan langdradig wordt maar de fraaie liedjes verdienen toch echt de voorkeur.
De sfeer zit er vanaf het eerste moment lekker in, de dames breken het ijs en een eerst kort liedje zet de toon voor de avond. Zo horen we composities langskomen als ‘Willin” van Little Feat en liedjes van Jackson Browne, Gram Parsons en Johnny Cash mag natuurlijk niet ontbreken. De dames hebben pas een heel klein oeuvre van eigen hand in vorm van een vijftal eigen composities waarvan ze er drie op het podium brengen (de andere twee moeten nog meer geoefend worden) die naadloos in het repertoire van de hand van anderen passen.
De band die Jelka en Anna bijstaan bestaat uit BJ Baartmans op gitaar en achtergrond zang, Bartel Bartels op bas, Sanne Koppeschaar op drums en af en akoestische gitaar en Egmond de Bruijne op de toetsen. Een weergaloos stel muzikanten waarbij het spelplezier gewoonweg van het podium spettert. Bartel Bartels zingt een Tom Waits nummer samen met achtergrondzang van Jelka. Beide dames doen ook een solo-nummer wat bewijst dat de kracht toch echt in de samenzang zit. De eerste twee toegiften worden direct achter het optreden geplakt “Dan hoeven we niet heen en weer te lopen”. Maar het publiek blijft klappen voor een laatste nummertje.
“Van een album is het in de afgelopen vijf jaar nog niet gekomen omdat er eerst kinderen kwamen en daardoor te weinig eigen werk beschikbaar was …….”  weet Jelka ons na het optreden te vertellen. Maar dat wordt wel tijd kunnen we als liefhebbers concluderen na een avondje heerlijke muziek die nog lang zal naklinken. Deze dames verdienen een plekje in ieder warm Americana-hart.

Meer foto’s vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.