(Zweeds schoon) The Amazing “Gentle Stream”


Het uit Zweden afkomstige The Amazing heeft leden in de band die eerder speelden in o.a. Dungen en Granada. “Gentle Stream” is het tweede volwaardige album van de band als we “Wait For A Light To Come” als EP mogen betitelen.
Maar wat was het lang wachten op een CD-versie van dit album. Na de eerste goede aanbevelingen bestelde ik het album direct maar tot vier keer toe werd de vinyl versie geleverd van het album bij mijn locale platenlaar. Mooi vinyl maar het draait verdomde lastig in de auto en het is heel lastig om hem te rippen voor de iPod/iPad of welk toestel dan ook.
Maar na vele weken wachten is er dan eindelijk het kleine glimmede schijfje en kan het genieten beginnen. En genieten is het met dit album van The Amazing.
De opener van het album is het titelnummer ‘Gentle Stream’ en stort zich als een weldadige moderne psychedelische verpakt in fluweel over je heen. De muziek van The Amazing is niet eenvoudig in een hokje te persen. Flarden van psychedelica, folk, rock, en elektronische pop vermengen zich tot een prachtig amalgaam. De lengte van composities lopen net zo uiteen. Van ruim zes minuten tot net boven de twee minuten. In bijna drie kwartier weten de mannen van deze bijna supergroep zich te binden aan de luisteraar en de wonderlijke klanken over deze heen te storten.
Vroege Pink Floyd flarden in ‘Flashlight’ met een saxsolo die juist weer naar de tijd van “Wish You Were Here” grijpt.
Het gitaarloopje van ‘The Fog’ lijkt zo gestolen van Paul Simon. Of is het toch “Air Disaster” van Albert Hammond die daar mijn herinnering kietelt? Toch ademt het nummer meer de sfeer uit van Nick Drake. Wonderlijke combinatie toch?
‘Gone’ is zowaar een heel toegankelijk liedje dat zomaar eens een plaatsje zou kunnen krijgen in een vooruitstrevend radioprogramma. Of het nummer nu direct hitpotentie heeft valt echter te betwijfelen maar de wonderen zijn de wereld zeker nog niet uit. Wel zal er dan een ander filmpje bij moeten komen dan het retro beeld dat er nu bij zit.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.