(betoverend) Magda Mendes @ Meneer Frits Eindhoven 19-3-2012


Ad van Meurs presenteert meestal in het café Meneer Frits in Eindhoven Americana en roots muziek. Voor vanavond maakt hij een uitzondering, want uitzonderingen bevestigen de regel. Deze maandagavond staat in het teken van de Fado. De traditionele muziek uit Lissabon past prima in de sfeer van de maandagavonden bij Meneer Frits. Tijdens de optredens wordt gewoon door geserveerd met de drank terwijl iedereen toch stil luistert naar de muziek die op het podium wordt gebracht.
Naar Portugees gebruikt wordt de sets van Fado muziek klein gehouden en krijgen we drie sets voorgeschoteld waarbij iedere set wordt gestart met een instrumentaal gespeeld op de Portugese gitaar samen met akoestische gitaar. De heren zijn enorm aan elkaar gewaagd en trakteren het publiek driemaal op een prachtig duel.
Magda Mendes is gezegend met een prachtige Fado stem. Met haar Portugese afkomst weet ze de Fado naar de toon en het hart van het lied neer te zetten. De schoonheid druipt zo van het kleine podium van Meneer Frits. Mendes put uit het rijke Fado verleden en brengt tal van klassiekers in een adembenemende en betoverende uitvoering. Dat doet ze natuurlijk niet alleen. Met gitarist Hans van Gelderen en Portugees gitaarspeler Daniel Raposo (zie voor meer info op http://www.fado.nu) weet ze de sfeer goed te pakken. Jammer dat het trio nooit de verrichtingen heeft vastgelegd.
Mendes geniet met volle teugen van de sfeer in het café die helemaal past in haar beleving van het levenslied uit Portugal. Ze verhaalt uit het verleden van de muzieksoort en brengt het muziek-minnende publiek zo nog wat kennis bij. Fado was vroeger de muziek van de mindere klasse terwijl we het tegenwoordig juist in theaters horen.
Tussen de optredens is er even tijd om met Mendez te spreken. Ze is heel verlegen en erg terughoudend. De complimenten over haar uitvoering van de Fado neemt ze maar al te graag aan. Maar als er dan gevraagd wordt of ze ook opnames heeft van haar Fado muziek moet ze dat negatief beantwoorden. Na enig aandringen blijkt ze wel een album opgenomen te hebben als singer-songwriter en na nog wat aandringen wil ze er ook wel een paar verkopen. “Mag ik het album voor je signeren?” vraagt ze me voordat ze het album aan me overdraagt. Natuurlijk stem ik daarmee in, anders had ik het zelf gevraagd. Het album draagt de titel “Casa Da Boxa”, maar daarover wellicht later meer.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.