(oud en vertrouwd) Heritage Blues Orchestra “And Still I Rise”


Het lijkt of ze al eeuwen bestaan en dat niet alleen om de naam van Heritage Blues Orchestra. De muziek van deze band is diep geworteld in de oudste vormen van de populaire muziek. Natuurlijk blues maar ook de Amerikaanse muziek van zeer oude signatuur. De klanken van het donkere deel van de Amerikaanse historie klinken door in de muziek die we terugvinden op het debuut album van deze band “And Still I Rise”.
Toch maar even gezocht naar eerder werk van deze band, maar niets kunnen vinden. Heritage Blues Orchestra lijkt dan toch zomaar uit het niets op te staan. Al hebben de twee belangrijkste hoekstenen van de band Junior Mack en Bill Sims Jr. hun sporen al wel verdient in de muziek. Zij zijn samen met dochter Chaney Sims het kloppende hart van de formatie die in zijn volle glorie uit tien man bestaat. Daar is dan een echte viermans-blazerssectie in meegerekend.
De stem van Chaney is prachtig en is een oase tussen de donkere stemmen van Sims en Mack. Het aanstekelijke ‘C-Line Woman’ kent een heerlijk ritme ondersteund door een tuba. Het tempo gaat lekker omhoog bij ‘In The Morning’. Maar overwegend beweegt Heritage Blues Orchestra zich in het midden gebied. De roots zijn vaak voelbaar en hoorbaar. De soul en gospel stemmen van Sims en Mack duelleren vaak met elkaar. Evenwichtig klinkt het met dochter Sims erbij.
Het roepen van ‘Levee Camp Holler’ klinkt klaaglijk en brengt de sfeer weer terug naar het oude zuiden van Amerika in de tijd van de slavernij. Wat kan een jonge band toch mooie oude wortels hebben die open en bloot liggen in de muziek. Er ontstaat soms een vergelijking als je naar een lied luistert. Zo ook bij het laatstgenoemde waarbij The Holmes Brothers komen boven drijven. Met ‘Chilly Jordan’ wordt als het ware een rustpuntje voor het einde ingelast. Het nummer wiegt bijna. ‘Hard Times’ is een prachtig uitgerekt stuk, met een heel rustig midden, dat het album waardig afsluit.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.