(grote derde) Nels Andrews “Scrimshaw” & @ Meneer Frits Eindhoven 16-4-2012


Tjonge wat kan het wachten toch zwaar zijn. Maar na vier jaar is er dan eindelijk het nieuwe album “Scrimshaw” van troubadour Nels Andrews. Het is het wachten meer dan waard geweest. Andrews pakt je direct bij het figuurlijke strot als hij het album aftrapt met ‘Tridents’. De toon is gezet voor dit derde album.
De zangstijl van Andrews is een beetje praat/zang en de dynamiek van zijn redelijk licht donkere stem is niet groot. Wel is de zeggingskracht van Andrews groot. Het gevoel dat hij mee weet te geven aan zijn voordracht is groot en worteld diep in het wezen van deze muzikant. De beleving van zijn liedjes wordt met een grote trefzekerheid afstuurt op de luisteraar. Zo’n krachtig lied is bijvoorbeeld ‘Small Victories’ dat zonder dat je het weet als een glinsteren parel door je hoofd schiet en je laat meezingen en meezuigen naar het muzikale brein van Andrews.
Het in de tweede helft van het album opdoemende ‘Houdini’ is een van de prijsnummers van het kwalitatief hoogstaande album. Het is ook de song waarmee Nels Andrews de tweede set opent tijdens zijn optreden bij Meneer Frits in Eindhoven. Met aan zijn voeten een klein traporgeltje dat als een actetas dichtklapt maar het lied een bijzondere lading mee weet te geven.
Met het fraaie ‘Flotsam’ weet Andrews het publiek mee te krijgen om het refrein mee te zingen. Ook op het album drijft het album je tot meezingen van het eenvoudige refrein dat louter bestaat uit klanken omdat woorden niet nodig zijn.
Andrews weet te overtuigen met zijn vast begeleiders Brandon Seabrook op banjo en mandoline en vooral ook mimiek. Serieuze gitarist en daardoor bijna onzichtbaar op het podium maar niet minder belangrijk Jonathan Goldberger. Als afsluiter speelt hij ‘Wstaria’ dat hij opdraagt aan zijn vrouw. Het nummer is ook de afsluiter van het album. De toegift speelt Nels Andrews solo waarmee hij bewijst ook dat overeind te blijven door de kracht van zijn liedjes.
Samenvattend: mocht je Nels Andrews niet live kunnen treffen tijdens zijn korte tour in Nederland, ga dan zeker naar zijn geweldige nieuwe album “Scrimshaw” luisteren. Het zal je geen van alle teleurstellen.

Meer foto’s staan hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.