(atelierconcert) Terje Nordgarden “You Gotta Get Ready” @ Galerie AchterdeBeek @ Beek 5-5-2012


In de kunstgalerie Achter de Beek in Beek, Limburg wordt meer gedaan dan alleen kunst tentoongesteld en verkocht. Zo zijn er regelmatig andere activiteiten zoals atelierconcerten. Op bevrijdingsdag is het de in Sicilië wonende Noor Terje Nordgarden, die op zijn toer door Nederland (de nacht ervoor stond hij nog bij Nachte Giel op 3FM) de Galerie aandoet.
Zo’n vijfentwintig fijnproevers zijn afgereisd naar Beek om zich te laten verwennen aan ogen, oren en de inwendige mens. Na ontvangst met koffie/thee en koekje is het Nordgarden, die het publiek trakteert op een eerste onderhoudende set.
Nordgarden heeft net zijn nieuwe album “You Gotta Get Ready” in Nederland uitgebracht. Natuurlijk speelt hij diverse composities van dat album waaronder het titelnummer. Hij
begeleidt zichzelf op akoestische gitaar, mondharmonica en maakt gebruik van effect- en opname-apparatuur om begeleiding ter plekke op te nemen en af te spelen in loops, terwijl hijzelf daaroverheen zijn melodie speelt.
Op het album – zo kunnen we later horen – wordt hij begeleid door een band met orgel, bas en drum. Soms ook bas, piano en zelfs achtergrondvocalen door Sabrina Sciacca. Het album klinkt lekker en volwassen. De liedjes van Nordgarden ontstaan op reis of als hij wat meemaakt. Zo verhaalt hij ook tijdens het optreden. Een van de redenen om te verhuizen naar elders, uit Noorwegen weg, is omdat er te weinig gebeurt in Noorwegen om over te schrijven. Hamar, de geboorteplaats van Nordgarden, mag dan uit de tijd met de Olympische Spelen een mooie schaatsbaan hebben, maar verder is het er erg rustig. Natuurlijk valt ons Nederlanders een compositie als ‘Schiphol Blues’ op. Je hoeft niet te raden waar hij dat lied geschreven heeft.
‘These Lovesick Blues’ is een heerlijk opgewekt liedje dat je niet zou verwachten als je de titel leest. Nordgarden verrast met een lekker luchtig, vlot en bijna vrolijk walsje. Lekker als de lentezon schijnt. Nog zo’n opvallend liedje is ‘Carousel on the Loose’, gewoon heerlijk maar daar is de droefheid wel te horen tussen het meezinggevoelige refrein door. Nordgarden is gezegend met een soepele stem met net voldoende eigenheid om hem te herkennen. Maar met een blinde test zal het toch moeilijk zijn. Dat doet niets af aan de kwaliteit van “You Gotta Get Ready”.
Het optreden wordt onderbroken voor een lekker klaarstaand drankje, hapje, lekker praten met elkaar en de artiest. Nordgarden praat graag over zijn muzikantenbestaan. Hij doet alles zelf en heeft ooit een toerneetje gedaan met een band, maar dat is niet winstgevend. Alleen optredend – en dat zo’n 200-250 maal per jaar – en leven in een land waar de standaard net wat lager ligt, maakt het mogelijk van de muziek te leven.
Na de pauze put Nordgarden andermaal uit zijn oeuvre van vier albums en worden we prima vermaakt door een muzikant, die met zoveel gemak speelt en ontspannen het podium bestiert als zijn domein. Hij nodigt regelmatig het publiek uit mee te doen en krijgt dat ook voor elkaar. Nordgarden kan terugkijken op een geslaagd optreden en het publiek op een gezellige avond met een prima concert. De afsluiting vindt plaats in het café aan het eind van de tegenoverliggende straat in de Veldwachter met eigen gebrouwen bier ‘De Heren van Beek’.

Meer foto’s vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (atelierconcert) Terje Nordgarden “You Gotta Get Ready” @ Galerie AchterdeBeek @ Beek 5-5-2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s