(fenomenaal!) Emmitt Tinley & Blaudzun “The Acoustic Sessions” @ Roepaen Ottersum 13-5-2012


Blaudzun’s ster is snel stijgende. Maar al maanden geleden trok hij de stoute schoenen aan om een drietal optredens te doen; volledig akoestisch. Een aanpak die prima past bij de muziek van deze artiest. De locaties die hij daarvoor uitgekozen heeft zijn niet de minste: de Doelen in Rotterdam, De Duif in Amsterdam en de kapel van Roepaen te Ottersum.
In het kielzog heeft hij de Ier Emmitt Tinley meegenomen. Vanaf de aankondiging leeft de verwachting bij mij dat ze ook samen wat zullen spelen. Er gebeurt wel veel maar het samenspelen is er niet van gekomen.
Emmitt Tinley is vooral bekend in een kleine kring van fijnproevers. Vroeger speelde hij in Prayer Boat maar al na twee albums besloot hij om solo verder te gaan. Al duurde het zes jaar voordat hij zijn eerste solo album zou uitbrengen. Maar van die zes jaar heeft hij al bijna een gewoonte gemaakt, om te wachten met wat nieuws te komen. Want ook zijn tweede album liet wederom die periode op zich wachten.
In Roepaen speelt hij met dezelfde muzikanten als tijdens zijn korte bezoek aan Nederland in november vorig jaar. Bassist, gitarist, percussionist en cellist spelen spaarzame noten op de immer breekbare zang van Tinley, die regelmatig de hoogste regionen van zijn stembereik loepzuiver weet aan te spreken. De liedjes zijn zonder uitzondering van het type groeibriljantje. Tja en hoogtepunten noemen van zijn drie kwartier is heel erg lastig. Of het nu gaat om ‘Here Comes the Morning’ of ‘Takes a Long Time to Heal’, het is één hoogtepunt en hij krijgt dan ook een verdiende staande ovatie.

Meer foto’s vind je hier.

Na een half uurtje pauze en even een handtekening halen bij Tinley is het tijd voor de hoofdschotel van de avond.
Blaudzun verrast ons direct door vanuit het niets te gaan zingen. Iedereen kijkt naar een leeg podium met klaarstaande stoel en moet zich omdraaien om het gezang en ukelele spel te kunnen zien op het koor van de kapel. Het eerste nummer speelt hij vanaf daar om vervolgens vliegensvlug door de gangen naar het podium te komen om zijn zevenkoppige band te vergezellen.
Blaudzun speelt heel veel van zijn nieuwste album “Heavy Flowers” in een intense akoestische benadering. Het podium van de kapel in Roepaen is bijna te klein voor alles wat erop moet. Organist, twee strijkers, percussionist, gitarist, cellist en blazer (die tevens als aangever werkt voor het wisselen van de instrumenten en de opzet van microfoons/attributen). Alles is goed op elkaar afgestemd en ingespeeld. In opperste concentratie wordt de set-list gespeeld maar er is voldoende ruimte voor een praatje/grapje tussendoor. De intensiteit van het podium voel je in de zaal die als een ontlading applaudisseert na ieder nummer. De ruim driehonderdtachtig belangstellenden doen de temperatuur in de kapel aardig stijgen. Maar met zo’n voorbeeldig publiek is er voor iedereen een plaatsje.
Blaudzun weet iedereen aan zijn lippen gehangen om al het moois te kunnen horen. In een dik uur wordt een show neergezet die van heel klein en broos naar uitbundig gaat zoals in ‘Who Took The Wheel’ en de afsluiter ‘Elephants’. Soms wordt een nummer bijna in het donker gespeeld tot er even licht gloeit, maar dat past bij een song als ‘Heavy Flowers’.
Iedereen die nog met enige twijfel naar het optreden zou zijn gekomen, kan met een gerust hart stellen dat Blaudzun een enorme aanrader is. Iedereen loopt dan ook met lovende woorden naar buiten. Dan blijkt ook dat er veel bezoekers zijn die Roepaen nog niet kenden en nu een fantastische ervaring rijker zijn. Al klagen er ook altijd mensen die vinden dat het in een uithoek ligt, maar dat is nu eenmaal vaker met pareltjes. Die glimmen in verborgen hoekjes.
De opzet van “The Acoustic Sessions” kan bestempeld worden als zeer geslaagd en doet ons muzikale hart sneller kloppen. We kunnen terugkijken op een fenomenaal dubbelconcert dat nog lang nagalmt in onze beleving.

Meer foto’s vind je hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.