(groots) Sarah McQuaid “The Plum tree and The Rose”


In eerste instantie in eigen beheer uitgebracht. Nu bereikbaar voor velen en dat is maar goed ook. Dit album verdient het om gedeeld te worden. Sarah McQuaid heeft met “The Plum Tree and The Rose” een groots album gemaakt. Het maakt me in ieder geval nieuwsgierig naar haar oudere werk. Dat biedt ze als zovelen aan op cdbaby.
Gelukkig is dit nieuwste album door fijnproevers als de redactie van Heaven niet onopgemerkt gebleven. Met een in pastelkleuren getekende sound weet McQuaid een pracht van een album neer te zetten. Niet alleen zang met gitaar maar ook inkleuring met trompet zoals het machtig mooie ‘Solid Air’ (ja, geschreven door John Martyn). Haar stem doet me lichtjes denken aan die van Diana Jones, maar dan net iets minder apart en daardoor voor veel mensen wat toegankelijker denk ik.
De inkleuring van de fraaie composities, die zijn uitgezocht en deels zelf geschreven door de uit Ierland afkomstige McQuaid, is smaakvol. Heel gedoseerd worden instrumenten als akoestische bas, percussie, toetsen, 12 snarige gitaar en trompet/hoorn ingezet. Maar soms doet McQuaid ook een liedje met alleen begeleiding op gitaar.
McQuaid is er ook niet vies van een lied uit de 12de eeuw naar zich toe te trekken. ‘S’Anc Fuy Belha Ni Prezada’ is geschreven door een troebadoer maar past prima in het pallet van dit album. Compleet met luitbegeleiding (tiple) en in de oude taal van Ierland (het Gaelic). Zo vermengt ze vaker oude geluiden met de liedjes van eigen hand.
Waar zou je deze dame mee kunnen vergelijken? Eigenlijk met de aanpak van haar mannelijke landgenoot Luka Bloom. Kan me zomaar voorstellen dat ze samen het podium zouden delen en deels samen en deels hun eigen muziek spelen. Het zou een mooie combinatie zijn en dan het liefst op ‘heilige grond’ met strijkers erbij in bijvoorbeeld de kapel van Roepaen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.