(verrassing) Kaat van Vlaanderen “Snowdog” & support Luka Bloom 19-5-2012 @ Roepaen Ottersum


Soms kan je verrast worden door een support act bij een groot artiest. Zo zijn we als publiek verrast met Kaat van Vlaanderen die samen met snarenvirtuoos BJ Baartmans als support act mag optreden in de kapel van Roepaen voorafgaand aan het concert van Luka Bloom.
Maar ook Kaat zelf was verrast met de vraag om op te treden in de kapel van Roepaen. Het stond wel op haar verlanglijstje om ooit te mogen spelen op deze voor haar felbegeerde plaats. Maar dat in het perspectief van binnen vijf jaar na het verschijnen van haar debuut album. Haar blijdschap steekt ze dan ook niet onder stoelen of banken.
Als je naar het album “Snowdog” luistert kun je Kaat van Vlaanderen makkelijk schuiven in de richting van lichte jazz c.q. easy-listening. Het album herbergt liedjes die allen melodieus en licht verteerbaar zijn zonder daarbij negatief te oordelen. Maar wie haar samen met BJ Baartmans in de kapel van Roepaen heeft mogen horen zou haar ook voorzichtig richting folk en Americana durven schuiven. Zo helder c.q. specifiek is het hokje voor haar muziek niet.
De benadering die BJ en van Vlaanderen kiezen in het live-optreden is heel smakelijk en past erg goed bij de liedjes die worden gebracht. Het sfeervolle en bezielende gitaarwerk van BJ kleurt de composities van Van Vlaanderen in een helder en schitterende setting. Meer hebben ze eigenlijk niet nodig. Natuurlijk klinkt alles puurder, geïmproviseerd en daardoor minder glad dan op het glimmende schijfje.
De mooiste liedjes zijn zonder twijfel ‘Some Kind of Mary (Star of the Sea)’ en het voor haar trouwe viervoeter geschreven ‘Home at Last’. Dat geldt niet alleen voor het optreden maar ook op het album zelf. Al gaat het album ook sterk van start met de opener ‘Over Your Dead Body’. Van Vlaanderen vond als drijfveer voor haar creatieve impuls het overlijden van haar vader. Gelukkig heeft dat niet geleid tot een somber album en al helemaal niet tot een kortstondige creatieve uitspatting. “Ik heb nog zo’n vijftig liedjes liggen, waarvan er zeker een stuk of tien al goed genoeg zijn voor een volgende album,” vertrouwt Kaat ons toe bij het signeren van haar debuut.
Spannend hoe dit talent zich verder gaat ontwikkelen; ondertussen kijken en luisteren we terug naar een bescheiden hoogtepunt in De Kapel van Roepaen.

Meer foto’s vind je hier.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.