(openbaring) Chelsea Wolfe “Apokalypsis”


Soms gebeurt het je: je leest ergens wat over een album en je luistert het op het internet en bent er erg van onder de indruk. Meteen proberen om het album te scoren levert een probleem op. Het album is wel uitgebracht op LP, maar in een zeer beperkte oplage. Volledig uitverkocht en nog geen zicht of het bijgedrukt gaat worden. Gevolg: het raakt in de vergetelheid en je zoekt niet meer.
Maar afgelopen zaterdag loop ik mijn lokale platenboer binnen en wie schetst mijn verbazing: daar staat het album! Chelsea Wolfe ’s “Apokalypsis” is een jaar later op CD uitgebracht en nu gewoon in de winkel verkrijgbaar. Direct inpakken en meenemen natuurlijk!
Het album van Wolfe is maar moeilijk te vatten en toch blijft het intrigeren. Niet iedereen zal het zomaar met me eens zijn. Het is zo’n album dat zeker in de categorie ‘moeilijk’ en niet toegankelijk gezet kan worden. De pracht wordt maar moeilijk prijsgegeven. De een hoort er een beetje zieke versie van PJ Harvey in. Een ander zal het scharen onder een lichtzinnige vorm van doom metal in een hele lome uitvoering. De bassen dreunen bij een beetje stevig volume dan ook heerlijk door je kamer, terwijl de ietwat ijle zang van Wolfe bezwerend rondwaaiert.
Met titels als ‘Tracks (Tall Bodies)’, ‘Demons’, ‘Movie Screen’ en ‘The Wasteland’ werpt Wolfe een schaduw vooruit van wat er binnen in haar songs schuilgaat. Gelukkig zijn er teksten meegeleverd, want echt verstaan van de teksten tussen de soms angstaanjagende klanken als bij ‘The Wasteland’ is er niet echt bij. Niet dat teksten veel duidelijk maken soms. Lees de tekst van ‘Moses’, dat een beetje dienst doet als de sleutel bij het hoesje waarop Wolfe met lege/glimmende ogen staat die niets zien.
Of Wolfe nu zingt over de openbaring of de moderne variant van de apocalyps, de ondergang van de wereld, is niet geheel eenduidig vast te stellen. Haar teksten zijn voor tweeërlei uitleg vatbaar. Maar zou ik onmiddellijk een keuze moeten maken dan is het toch het laatste, als we de tekst van ‘Tracks (Tall Bodies)’ tot ons nemen, waarin gesproken wordt over machines en een ‘crooked world’.
Voor wie het aan kan en zich open wil stellen voor een keer heel wat anders is Chelsea Wolfe ’s “Apokalypsis” in ieder geval een openbaring, die niet snel zal vervelen al is teveel herhaling niet iets om vrolijk van te worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.