(Zweedse Mastodonten) The Flower Kings “Banks of Eden”


Vijf jaar moesten we wachten op dit nieuwe studio album van deze Zweedse mastodonten! Maar wat is het weer het wachten waard geweest. Tja, symfonische rock blijft toch een afwijking van me 🙂
The Flower Kings “Banks of Eden” kleuren deze week de dagen. Als je eenmaal gevangen bent door Roine Stolt en de zijnen is iedere nieuwe uiting van zijn groep The Flower Kings een soort thuiskomen in een nieuw maar vertrouwd interieur.
“Banks of Eden” bevat natuurlijk weer de bekende stijlingrediënten die we van The Flower Kings mogen verwachten, maar dan weer geweven in nieuwe motieven, nieuwe kleuren en andere smaken. De composities zijn andermaal onderhoudend. Het openingsnummer ‘Numbers’ klokt meteen boven de vijfentwintig minuten en is daarmee niet direct een compositie, die je de eerste keer draaien al van a tot z kan doorgronden. Dat kost toch zeker een draaibeurtje of vijf om de groei helemaal in te kunnen schatten, die je bij de tiende beluistering als weldadig zal ervaren.
Niet alle stukken op dit nieuwe album van de Zweden torenen in lengte zo boven de gemiddelde lengte uit. Er zijn ook stukken die niet de vijf minuten halen, maar dan moeten we toch echt bij de bonus tracks zijn op het tweede schijfje: bij ‘LoLines’. De rest zit er zoals gebruikelijk boven. Een enkele keer heb je het gevoel bij de eerste beluistering, dat het je gemakkelijk gemaakt wordt, zoals bij het bijna zeven minuten durende ‘For Those About To Drown’, dat opmerkelijk toegankelijk klinkt. Maar ook hier blijken later meer lagen in de muziek te zitten, dan je op het eerste gehoor kan opvatten.
The Flower Kings hebben het erfgoed, dat een band als Yes creëerde in de jaren zeventig, met verve uitgebouwd. Een muziekstroming die als een soort onderstroom voortbestaat. Die natuurlijk nooit doordringt tot de hitparades, zelden de radio haalt en toch succesvol weet te opereren door een groot aantal liefhebbers. Liefhebbers die nog steeds cd’s kopen en natuurlijk als het kan de groep live aan het werk willen zien. The Flower Kings zijn nog lang niet uitgespeeld en Roine Stolt’s fantasie reikt gelukkig nog steeds verder dan alleen deze band, want stil zitten kan deze virtuoos niet. Zijn “Wall Street Voodoo” uit 2005 zal binnenkort ook wel een vervolg krijgen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.